Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El PS presenta la llei per reduir a 10 els anys necessaris per adquirir la nacionalitat andorrana
PS - 21-10-2015

Els consellers general del Partit Socialdemòcrata han presentat una modificació de la Llei de la nacionalitat l’objectiu principal de la qual és que es redueixin fins a deu –actualment està a vint- els anys de residència necessaris al país per accedir al passaport andorrà. Aquest dimecres, Pere López i Gerard Alís han presentat un text que té, segons ha explicat el també president del grup mixt, tres motivacions principals.

La primera, afavorir la integració dels residents. En aquest àmbit, ha apuntat López, amb l’actual legislació “el balanç en termes d’integració és insatisfactori” ja que “per diferents motius, però principalment pels requeriments per adquirir la nacionalitat, molts ciutadans no poden participar activament a nivell polític i associatiu”.

Una segona motivació té a veure amb la necessitat d’homologació als estàndards internacionals. López ha argumentat que “de la mateixa que s’han fet passos cap a l’homologació a nivell econòmic i financer, aquests també han d’abastar altres polítiques com ara les socials i l’àmbit dels drets i de les llibertats”. A la vegada, ha posat sobre la taula les vegades que el Consell d’Europa ha recomanar reduir fins a deu els anys de residència necessaris per poder demanar la nacionalitat.

I el tercer motiu, ha explicat el conseller del PS, és “polític”. López ha recordat que la darrera vegada que el PS va presentar una proposició legislativa, els 22 consellers de DA van votar en contra de la seva admissió a tràmit. Tot i això, el cap de Govern, Toni Martí, “es va comprometre a portar el debat de nou al Consell abans de finals de legislatura”. Per això, i malgrat que finalment no ho va fer, des del partit s’entén que “recollint les seves paraules hi ha una predisposició a que el tema sigui debatut”.

El text tramitat preveu, a banda de la reducció dels anys necessaris a deu, fer que aquests no siguin necessàriament continuats tret dels darrers cinc. També s’adapten altres terminis ja reduïts com els que actualment es demanen als nets d’un andorrà (passaria de quinze a set) o a qui hagi cursat íntegrament l’escolaritat obligatòria a centres del país (es proposa que els anys d’escola necessaris passin de deu a només cinc).

La proposició de llei ja ha estat publicada al Butlletí del Consell General. Ara el Govern disposa de temps fins el proper 11 de novembre per emetre el seu criteri i, un cop aquest estigui publicat, el text se sotmetrà a la consideració del ple per si es pren o no en consideració. Gerard Alís ha posat en relleu que “el que és important és que podem debatre” i ha lamentat que “fins ara sempre se’ns ha dit que ara no toca”. De la seva banda, López ha admès que actualment hi ha molta gent que ja compliria els requisits previstos a la legislació que opten per no demanar el passaport. “Els experts ja diuen que hi ha una primera etapa on es vol participar activament però, després, si no es pot fer, es va perdent l’interès”, ha explicat el president del grup mixt, tot argumentant que, justament, la reducció a deu anys ajudaria a evitar aquest procés de desafecció.
 




 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?