El Partit Socialdemòcrata es mostra favorable a la possibilitat que Andorra acolli una part dels milers de refugiats provinents de països amb conflictes armats com Síria o Eritrea que estan arribant a Europa via els Balcans les darreres setmanes. La consellera general Rosa Gili ha expressat la necessitat que el Principat se solidaritzi amb aquestes persones. D’aquesta forma, la formació dóna suport a la demanda feta pel Copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, durant l’homilia pronunciada al santuari de Meritxell en motiu de la missa solemne per celebrar el dia de la Patrona d’Andorra, i a la iniciativa també anunciada pel Govern.
“És un drama important. Està passant a les portes de casa nostra i Andorra s’ha de solidaritzar”, ha remarcat la parlamentària socialdemòcrata, per a qui “estem en l’obligació de col•laborar”. En aquest sentit, Gili ha recordat les negociacions engegades per intentar tancar un acord d’associació. “Si treballem cap a un acostament a Europa, no tot ha de ser agafar el que és positiu sinó també contribuir quan alguna cosa va malament”, sempre, ha puntualitzat, “de forma adequada a la nostra talla”. Sobre quin seria el nombre de refugiats que es podien acollir, la política escaldenca ha indicat que “és el Govern qui sap els recursos que té a tots els nivells”. Sí que ha volgut “felicitar-se” per l’anunci fet per l’executiu i ha indicat que “esperem que ara estiguem a l’alçada”.
Des del PS es posa en relleu que la petició d’acollir refugiats no només l’ha fet Vives sinó que també s’ha porta a terme per part de la plataforma d’ONGs que actuen habitualment al Principat. Els seus responsables han posat sobre la taula aquesta mateixa setmana la necessitat de tirar endavant iniciatives per donar suport davant la greu crisi humanitària que s’ha generat.
Sobre el discurs de Vives, Gili també ha volgut assenyalar la menció feta pel Copríncep a “no ser corruptes i cobdiciosos”. Per a la consellera, la frase “és una crida al Govern perquè tingui clar que cal avançar en aquest sentit i no deixar cap mena de dubte que algú pugui tenir”, en una referència al fet que Andorra no s’hagi afegit encara al conveni de Nacions Unides contra la corrupció.
Al matí, Casa de la Vall ha acollit també el tradicional discurs del síndic general, Vicenç Mateu. De l’al•locució, Gili ha lamentat que, malgrat fer-ne referència, “s’hagi passat ràpidament” sobre el tema BPA, un afer que marcarà, sense cap mena de dubte, el nou curs polític. La parlamentària del PS ha remarcar que “aquesta crisi, malgrat que es resolgui ràpidament, tindrà repercussions sobre l’economia andorrana”. També ha recordat que encara queden moltes incògnites per resoldre. “Encara hi ha moltes coses en suspens. No sabem encara el balanç, el cost de tot plegat, què passarà amb els treballadors, qui comprarà el banc”, ha apuntat. En aquest sentit, també ha defensat la necessitat d’anar fins el final per descobrir les causes que van portar cap a l’esclat de la crisi. “Volem que s’esbrini què ha passat, una continuïtat de la comissió d’investigació, de la que esperem molt. Saber quines actuacions ha fet cada organisme i si han estat adequades o no. És el que ens demana la ciutadania”, ha apuntat.
Gili també ha avançat les iniciatives legislatives en preparació per part del grup parlamentari. Ha recordat que en breu s’apostarà per una modificació de la llei de la nacionalitat amb l’objectiu de reduir els anys d’accés necessari per obtenir el passaport. També es treballa, com es va fer la passada legislatura, en fórmules de reactivació econòmica.