El Partit Socialdemòcrata (PS) va avançar ahir una de les mesures que formaran part del programa electoral. La formació proposa la creació d’una llei de transparència, que ha de regular i garantir l’accés a la informació de caràcter públic, així com l’establiment d’un entorn que permeti obtenir aquests continguts. Tal com van destacar el primer secretari del PS, Pere López, i Judith Salazar, membre del comitè directiu, l’objectiu d’aquesta iniciativa és “situar el ciutadà al centre de l’acció política” i donar-li eines per poder-la fiscalitzar.
Salazar va assenyalar que la llei haurà d’establir un òrgan de control així com un règim sancionador per als casos en què es vulneri l’accés a la informació. Al mateix temps, també es planteja l’habilitació d’un entorn d’accés, tant presencial com virtual. En aquest portal s’han de poder consultar les contractacions i retribucions dels alts càrrecs. Tot i que gran part d’aquesta informació és pública, la mesura pretén centralitzar-la perquè l’accés sigui més fàcil. Aquesta informació afectaria l’administració general, els comuns, les parapúbliques i els prestadors de serveis privats o entitats que rebin diners públics (inclosos els partits).
López va recordar que el PS ha denunciat fa temps mancances d’informació. Aquest és el cas de les remuneracions dels alts càrrecs, una documentació que “ha estat negada en seu parlamentària” al PS. També es va referir a la CASS, “una entitat en què notem manca de transparència”, i va defensar el dret del ciutadà a conèixer els detalls de les inversions i els contractes que realitza.
Visita de Rajoy
El primer secretari del PS va lamentar que tot i que la visita del president espanyol, Mariano Rajoy, és un fet “històric” s’hagi reduït no a l’àmbit governamental sinó del partit que governa. López troba a faltar “transparència i explicació” de la visita, així com informació sobre el conveni que permetrà evitar la doble imposició. Sobre l’acord, considera que es podria haver signat abans amb unes condicions més favorables per al Principat.
A banda, el grup parlamentari socialdemòcrata va adreçar ahir una carta de suport al president francès, François Hollande, després de l’atac al setmanari Charlie Hebdo, on s’expressa la condemna de l’atemptat. El partit també va enviar una missiva de solidaritat al primer secretari del Partit Socialista francès.
Veure article original