Pere López i Alexandre Rossell van protagonitzar ahir un debat de guant blanc, sense crispacions, discrepàncies radicals ni excés de crítica cap al contrincant. Moltes coincidències, fins i tot en la indumentària: camisa blanca i pantalons foscos. López, molt més bregat, va parlar en alguns moments de forma més política; Rossell amb un llenguatge més de carrer, com quan va titllar de «chorizos Revilla» les empreses que s'han instal·lat a Andorra aprofitant l'obertura econòmica.
El debat va servir per cloure el procés de primàries que del PS que es tancarà dissabte amb la votació dels militants. L'economia va tenir un pes important, i els dos candidats van convergir alhora de criticar l'IRPF aprovat pel Govern, que van titllar d'injust perquè «només pagaran les rendes del treball». Rosell va fer un passet més i va acusar les gran fortunes del país d'emportar-se els diners «a les Illes Caiman o a altres països opacs». López va propugnar canviar l'IRPF perquè sigui «un impost just i equitatiu» i va advocar perquè els bancs «que tant benefici tenen aportin més perquè el Govern de DA no hagi de fer alhora retallades en les prestacions de la CASS». Rossell es va mostrar partidari d'un impost sobre les grans fortunes.
Per la seva banda l'escaldenc va acusar els demòcrates de tenir monopolitzada l'economia «tancant portes a aquelles empreses que els hi poden fer mal o participant-hi en elles».
En general les intervencions van estar combinades per crítiques a DA i per les propostes que s'han d'incloure en el programa del PS.
L'exministre de Finances va defensar una aposta pels empresaris del país, i va considerar que els demòcrates, a causa de les reticències internes, «han fet tard amb el desplegament fiscal i ara l'arribada d'inversió estrangera és impossible». La proposta: «Una segona etapa de reforma fiscal».
Sanitat // El bloc social va tenir un contingut centrat especialment en la CASS i la precarietat dels treballadors. Ambdós van coincidir en l'aplicació d'una estratègia de la por que van qualificar d'infundada, i que segons Rossell busca «desprestigiar el que és públic per afavorir les assegurances privades». Rossell va criticar que el sou mínim –va proposar augmentar-lo– es faci servir com «estàndard» en moltes empreses i va sostenir que el mobbing «és un martiri xinès molt escampat».
López, per la seva banda, es va estendre en la necessitat d'acabar amb «la por sobre el sistema sanitari. Amb xifres a la mà s'ha de demostrar que no cal patir i que amb un increment progressiu de les cotitzacions es pot evitar l'angoixa que estan induint entre els ciutadans».
Rossell, en aquest tram més combatiu, va recollir el missatge de Podem a Espanya per assegurar que a Andorra s'ha fet una campanya de desprestigi «per convertir en casta els funcionaris. Es fa per dividir la classe obrera, reduir el funcionariat i serveis i aconseguir així apropiar-se d'un part del pastís que ara és públic».
L'accés a la nacionalitat és ja un clàssic del PS. Actualment el partit propugna una residència de 10 anys, que Rossell baixaria a cinc. El funcionari escaldenc es va mostrar a favor de permetre la doble nacionalitat per fomentar la «integració» i va acusar «moltes potes negres de tenir dues i tres nacionalitats. Això és una hipocresia».
López, més mesurat, no va descartar obrir un debat sobre la doble nacionalitat, i es va mostrar partidari dels 10 anys que el PS ja defensa actualment per aconseguir la nacionalitat andorrana.