El triple acord per Andorra que proposava el Partit Socialdemòcrata (PS) al Govern s’ha quedat només en doble. Totes dues parts van decidir dimecres iniciar un treball conjunt pel que fa a la fiscalitat i les relacions amb la Unió Europea (UE), però no sobre la delimitació de competències. I és que en aquest últim punt les postures estan més allunyades perquè mentre l’executiu creu en el consens amb els comuns, el PS considera que és el Consell General el que ha de legislar amb consens aquesta qüestió.
El primer secretari de la formació, Pere López, va explicar ahir que la negociació per buscar un model estable en el temps sobre les competències “no s’ha de fer dins del mateix partit o amb uns comuns que tenen unes línies polítiques afins” sinó amb el PS, com a principal partit de l’oposició. “No té sentit negociar amb una part implicada”, va opinar López, segons el qual les converses que fins ara hi ha hagut entre Govern i comuns s’estan convertint en una “nebulosa”, quan el que s’ha de posar sobre la taula són els serveis que fa cadascun i els costos que comporten per fer els “ajustos” que calgui.
Sí que podria haver-hi un apropament entre socialdemòcrates i demòcrates pel que fa a fiscalitat, en concret sobre l’IRPF, la llei de bases de l’ordenament tributari i l’IGI. Pel que respecta al primer punt, el grup parlamentari socialdemòcrata no votaria a favor del projecte de llei tal com està actualment, en considerar que dibuixa un impost “massa injust”. La voluntat del Govern és que un text tan important com aquest tingui el suport del conjunt de consellers, mentre que el PS pretén que quedi constància que és una iniciativa que ha portat “històricament” al programa.
El treball conjunt es concretarà també en la llei de bases de l’ordenament tributari. En aquest cas, totes dues parts coincideixen que hi ha d’haver una agència tributària única amb el màxim de mecanismes per fer la seva feina, que els obligats tributaris han de tenir una protecció adequada i que el secret bancari i professional han de desaparèixer en aquest àmbit.
I dins de l’àrea fiscal, es tractaria també de buscar la fórmula per incrementar els ingressos de l’IGI procedents de les entitats bancàries. El PS entén que el projecte de llei presentat recentment pel ministre de Finances, Jordi Cinca, “no és la solució” perquè tan sols augmentaria la recaptació en uns 4,5 milions d’euros, quan els que s’han deixat de recaptar han estat uns 20. Segons va indicar López, quan es va deixar enrere l’ISI i es va posar en marxa l’IGI, el conjunt de grups parlamentaris van coincidir que els ingressos provinents de les entitats bancàries havien de ser similars als d’abans, cosa que no passa ara. “El sector econòmic més important del país no s’ha d’estalviar impostos”, va incidir López.
Finalment, pel que fa a les relacions amb la UE el PS tindrà un paper “més actiu”, tal com li reclama el cap de Govern, dins de la “lleialtat absoluta i sense cap afany de protagonisme”, com ha mantingut fins ara. Els socialdemòcrates entenen que poden fer “molta feina” contactant amb entitats de la mateixa tendència política com la Internacional Socialista o el Partit Socialista Europeu. “No sabem el que volen dir quan afirmen que hi ha un acord implícit”, va afegir López.
El PS aposta per menys retallades i més inversió
El primer secretari del PS, Pere López, considera que el model pressupostari dels demòcrates es basa en la contenció de la despesa, contràriament al dels socialdemòcrates, que aposten per l’increment dels ingressos. “Nosaltres creiem en un model sense retallades socials i amb més inversió per reactivar l’economia i crear nous llocs de treball”, va explicar. López va recordar els “errors” del Govern en la previsió d’ingressos de l’IGI bancari i pel que fa a l’impost de societats i l’IAE, que només s’han compensat amb la recaptació més elevada que s’ha registrat per les taxes al tabac i els impostos especials. A més, va incidir també en el fet que “no s’ha executat” ni la meitat del que s’havia pressupostat.