Amor, parella i matrimoni per a tothom que ho vulgui. 34 anys, solter. Treballa a Andorra Telecom i milita al PS des de l’any 2005. Dilluns va ser un dels que van presentar la proposició de llei de matrimoni gai al Consell General.
Va ser especial presentar el text al Consell l’altre dia?
Va ser emotiu, al partit estem treballant amb aquest tema des d’un congrés que vam celebrar el 2005. Des d’aleshores la societat està més madura en temes com aquest i era el moment de presentar la llei.
Què vol dir amb més madura?
Hi ha molts senyals que ho indiquen molt clarament a part de l’evolució legislativa que hi ha hagut a Espanya, França o fa poc a Anglaterra.
Parli’m dels senyals locals.
La Llei de parelles de fet del 2006 va ser un avenç. El Consell dels Joves de l’any passat va fer una proposta sobre això i les dades del CRES indiquen que un 70% veuria bé que es legalitzés el matrimoni entre persones del mateix sexe. I per acabar, la sentència judicial que va reconèixer la pensió de viduïtat d’un cònjuge homosexual. Amb tot aquest context no podíem demorar més la presentació de la llei.
Però vostès són tres al Consell General i el problema és el nom de la cosa. Si no es diu matrimoni no pot ser?
L’Estat ha de complir el seu deure constitucional i normalitzar l’acte del matrimoni perquè ningú no hagi de patir cap tipus de discriminació en l’àmbit familiar o laboral. Darrere d’aquesta proposta hi ha històries de persones amb una vivència important.
I si li’n diem ‘unió de parelles del mateix sexe’ no és suficient?
Estem en el mateix, no seria un fet normalitzat. Imagina’t que has de fer un paper i has d’omplir amb una creueta l’estat civil. Quines opcions sortiran? Solter, casat i unit del mateix sexe?
Què li diria al Copríncep bisbe si pogués parlar amb ell una estoneta?
Que nosaltres treballem per reivindicar uns drets que no van en contra d’ell i que li tenim tot el respecte.
A França van sortir centenars de milers de persones a protestar pel tema de la paraula ‘matrimoni’.
Em vaig sorprendre molt que passés això a França tot i que crec que també ho van polititzar molt. Crec que els que es manifesten són gent que no entén que donar drets a una persona no els en treu cap a ells.
Si vol em contesta, si no, no, però la pregunta em sembla rellevant amb el que estem parlant. Vostè és homosexual?
Sí. A casa meva ho saben, però si l’Estat normalitzés el matrimoni beneficiaria també situacions familiars d’altra gent.
Se m’ha posat vermell per la pregunta. És difícil encara a dia d’avui ser gai a Andorra?
Jo no he patit mai cap atac directe però és clar que no és un tema normalitzat aquí.
Hi ha molta tafaneria?
Sí, n’hi ha molta encara.
Li faria il·lusió poder casar-se a Andorra algun dia?
No sé si em vull casar però si ho faig millor si ho puc fer aquí.