Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Actualitat nacional > Entrevista a Pere López: "Martí deixarà una Andorra pitjor que la que es va trobar el 2011"
Diari d'Andorra - 31/03/2014 - Jordi Salazar

Després de presentar al Govern un triple acord sobre fiscalitat, relacions amb Europa i delimitació de competències –per tal de desbloquejar qüestions que considera essencials–, Pere López vol prioritzar en la recta final de legislatura la tasca de les comissions i del grup parlamentari. A la tardor, un congrés servirà per preparar les primàries i establir les línies mestres del programa electoral.

Quina ha estat la motivació per a aquest triple acord que ha plantejat al Govern?
La iniciativa sorgeix en un context polític molt concret. Estem arribant al final d’una legislatura en què s’han anunciat reformes molt significatives de manera recurrent, però que al nostre entendre no s’estan concretant. És més, hi ha veus, dins i fora del grup parlamentari de DA, que s’oposen a l’IRPF, al desplegament legislatiu de l’acord monetari i a d’altres qüestions molt rellevants. Davant aquest escenari, teníem dues alternatives. Una de fàcil, que és la de la crítica constant sense aportar res al debat polític, o bé la que hem escollit, ja que davant d’aquesta situació, el partit que havia governat durant l’anterior legislatura havia de tenir un paper proactiu, de mà estesa al Govern. La voluntat no és afavorir-lo, però sí de vetllar per uns interessos de país, perquè al final del mandat aquestes reformes ja estiguin implantades.

Quina rebuda preveu per part de l’executiu?
Crec que cal obrir la mentalitat de la política andorrana, amb conceptes com acord, pacte, col·laboració... són termes que en la nostra història política no han existit. Hi ha persones que fa 25 anys que estan en primera línia política i que s’han situat en aquesta concepció equivocada. I ens sobta que hi hagi gent a qui li costi veure que la nostra és una proposta en benefici del país, sense demanar res a canvi. Aquelles qüestions en què ens sembla que hi pot haver acord, no entenem per què s’han de rebre des de la confrontació.

Ladislau Baró va dir que la proposta és en realitat una estratègia per donar-li visibilitat a vostè de cara a les eleccions. Què n’ha de dir al respecte?
Si el senyor Baró creu que aquest és el missatge que ha de passar als ciutadans, evidentment és lliure de fer-ho, però en tot cas entenem que no té cap mena de vinculació amb el missatge que nosaltres volem transmetre, que és el d’ajudar el Govern a tirar endavant una sèrie de reformes positives per al país. Estem a molt poc temps del final de la legislatura, i tots hem de fer un esforç perquè aquestes reformes es puguin materialitzar com abans millor. En cas contrari, entrarem en escenaris tantes vegades viscuts al nostre país, de reformes inconcluses i de qüestions que no es resolen...

Cediran terreny en qüestions com l’IRPF?
Volem insistir que això no és un xec en blanc. Per tant, la votació dels nostres consellers generals sobre els projectes de llei que afecten aquest triple acord dependrà del grau de col·laboració que hi hagi hagut en cadascun d’aquests textos. En tot cas, entenem que l’IRPF és un debat ja força vençut, i preferim que Andorra tingui IRPF que no el tingui. Tanmateix, haurem d’analitzar perfectament quin és el text final que surt de la comissió, perquè aquesta proposta d’acord no implica que el PS renunciï als seus posicionaments ideològics.

Quina nota li posa a la gestió de Toni Martí?
Encara és d’hora per avaluar-ho, però sigui com sigui les grans promeses electorals, arribant ja gairebé al tercer any de legislatura, estan totes pendents. De tot allò promès, de la reforma de la llei de la CASS, de la reforma de l’administració pública, de la delimitació de les competències entre comuns i Govern... cap d’aquestes qüestions està implantada. Entenem que sense dues de les quatre grans promeses electorals acomplertes, com la delimitació de competències i la gran reforma de la funció pública que es volia emprendre, la valoració és a hores d’ara molt negativa. Podem parlar d’un fracàs del projecte. Tot apunta, per tant, que l’Andorra del 2015 serà, des del punt de vista econòmic i social, pitjor a la que Toni Martí es va trobar el 2011.

Com valora la política econòmica del Govern?
El Govern s’ha equivocat de model econòmic. S’ha apostat clarament per l’obertura econòmica, i en canvi s’han deixat de banda mesures puntuals o conjunturals de suport a determinats sectors. La seva aposta era l’obertura, que ens havia d’aportar creixement. Amb el temps s’ha demostrat que s’han equivocat doblement. L’obertura econòmica a hores d’ara encara no és possible, perquè és un projecte molt a llarg termini, i s’han oblidat de les empreses del país i de les seves dificultats. La política econòmica ha estat absolutament desencertada: els objectius fixats no s’han assolit.

S’ha fixat ja el calendari per a les primàries del PS?
Encara és d’hora per parlar-ne, perquè ens estem centrant en la feina que hi ha a les comissions del partit i també a nivell legislatiu. Creiem que la tasca electoral ha d’arribar després de tot aquest treball ideològic. Aleshores sí, ens podrem centrar a fer les primàries i aprovar el programa. El partit preveu un congrés a la tardor, pels volts dels mesos de setembre o octubre, i la data de les primàries se situarà prop d’aquest escenari. Així, el candidat que guanyi les primàries tindrà encara sis mesos per fer la precampanya i per donar-se a conèixer.

Creu que l’escissió que va patir el seu partit afectarà la confecció de llistes?
Actualment tenim 420 militants, i la pèrdua d’afiliats durant el dar­rer any ha estat més aviat escassa. Per tant, no visualitzem dificultats importants per poder fer totes les llistes territorials, a excepció potser de Canillo. Tenim bons candidats a totes les parròquies, perquè les persones que van estar a les llistes territorials el 2009, de forma majoritària, segueixen al PS. Insisteixo, però, que ara no és el moment de parlar de llistes, de candidats, o de possibles contactes, perquè encara tenim molta feina per endavant els propers mesos.

Considera que la ruptura socialdemòcrata ha acabat enfortint DA?
Estem treballant a bon ritme i crec que s’està fent palès que hi pot haver una alternativa seriosa el 2015, que és el PS. Estem plantejant propostes, fent un seguiment de l’acció de Govern, fent una oposició dura en temes socials i busquem solucions en diferents àmbits. El partit s’està fent fort, té ganes de treballar i estem molt il·lusionats davant el repte de l’any vinent. És cert que ens hem d’acabar de guanyar la confiança dels ciutadans, però crec que cada dia que passa es fa més patent que només hi haurà un gran projecte polític, el nostre, que es podrà contraposar al de DA. Tenim encara un any per davant, i crec que el nostre discurs i la nostra manera de fer política aniran guanyant molts adeptes.




Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?