El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va oferir ahir una “mà estesa” al Govern i al grup parlamentari de DA per “agilitzar i desencallar reformes cabdals”, com ara el nou marc fiscal, les relacions amb Europa i la delimitació de competències entre l’executiu i els comuns.
López va exposar aquest Triple acord per Andorra en una reunió amb Toni Martí, durant la qual li va lliurar una carta amb els eixos de la proposta.
En roda de premsa posterior a la trobada, el mandatari socialdemòcrata va voler deixar clar que la iniciativa “en cap cas és un pacte d’Estat, sinó un acord puntual sobre qüestions que considerem cabdals”. En aquest sentit, va remarcar que “aquests temes són molt importants, però no els únics importants per al PS”, ja que hi ha una sèrie de “línies vermelles” que el Govern ha traspassat i amb les quals no hi ha possibilitat d’acord. “Hi ha reformes com la dels serveis sociosanitaris, les jubilacions dels funcionaris o la llei de la CASS, davant les quals mostrarem una oposició frontal”, va assegurar.
En qualsevol cas, la proposta d’acord té com a objectiu que s’avanci en qüestions com ara l’IRPF, que malgrat les diferències entre els models apuntats pel PS i DA, López considera “prioritari per a la prosperitat del país”, i per aquest motiu va expressar la voluntat que “pugui ser aprovat i entri en vigor aquesta legislatura”. També en l’àmbit de la fiscalitat, el PS vol donar un impulsa a l’aprovació del projecte de llei de bases de l’ordenament tributari i la reforma de l’IGI per corregir la pèrdua de recaptació bancària.
Quant a les relacions amb Europa, López va assegurar que farà “costat al Govern en el camí cap a l’acord d’associació i el desplegament de l’acord monetari”, i pel que fa a la delimitació de competències, va qualificar-la de “reforma inajornable a la qual ens comprometem a aportar tot el treball efectuat pel partit”.
López va destacar que Martí va rebre la proposta “de forma positiva” i va mostrar l’esperança que la iniciativa “no quedi en paper mullat”. També va indicar que “ni s’inclou ni s’exclou ningú” del triple pacte, en referència a la possibilitat que s’hi pugui sumar Socialdemocràcia i Progrés.