La proposició de llei de modificació de la Llei de patrimoni cultural d’Andorra presentada pels comuns conté 11 punts que són inconstitucionals en buidar de contingut la competència que té el Govern en aquesta matèria segons l’article 34 de la Constitució. Aquest és el resultat de l’informe jurídic que va encarregar el Partit Socialdemòcrata (PS) a un professor universitari especialista en dret urbanístic, les conclusions del qual van donar a conèixer ahir en roda de premsa. Per aquesta raó, els socialdemòcrates demanen que el criteri que el Govern ha de presentar sobre el text abans del proper 25 de març sigui desfavorable i que el grup parlamentari demòcrata hi voti en contra al Consell General.
La consellera general i secretària d’organització del PS, Rosa Gili, va manifestar ahir que es tracta d’una proposició de llei que ja els preocupava des del principi i que ara tenen més clar que no ha de tirar endavant. I és que el text més que protegir el patrimoni cultural el que faria és desprotegir-lo perquè deixaria sense competències el Govern en aquesta matèria i les passaria als set comuns. “Hi ha tota una sèrie de canvis que fins i tot van en contra de la finalitat inicial de la llei, que és la protecció del patrimoni cultural”, va explicar Gili.
Els punts d’inconstitucionalitat que detecta l’informe jurídic coincideixen en el fet que es buida de contingut la competència que té el Govern pel que fa a la protecció dels entorns del patrimoni cultural. En concret, les modificacions que, segons va detallar Gili, serien contràries a la constitucionalitat són les dels articles 4.1, 12.3, 13.2, 14.2, 14.5, 15.4, 15.5, 15.6, 16.1 i 16.2, i de la disposició transitòria.
Un dels aspectes en els quals es mostren en contra els socialdemòcrates és la reducció de 100 a 20 metres de l’entorn de protecció. Segons la parlamentària del PS, si prosperés aquest canvi es podria desencadenar tota una sèrie de litigis judicials per demanar indemnitzacions per part dels propietaris que han estat afectats durant els primers deu anys de funcionament de la Llei de patrimoni cultural, aprovada el juny del 2003.
A més, Gili va recordar que l’entorn de protecció que està fixat a Andorra és similar o, fins i tot més baix, que el que s’aplica en altres països de l’àmbit europeu. Així, per exemple, va esmentar que a França l’entorn de protecció és de 500 metres i a Extremadura de 100 metres (o de 200 quan es tracta d’un bé de naturalesa arqueològica).
D’altra banda, el PS troba que la modificació plantejada pot anar en contra de la racionalització de la despesa que es busca amb la nova delimitació de competències que estan negociant el Govern i els comuns. Així, segons va assenyalar Gili, la modificació de la llei proposada pels cònsols representaria “un suplement de feina perquè farà falta més personal qualificat i probablement les despeses es multiplicaran per set i s’allargaran els terminis”.
Gili va fer esment també que el mateix ministre de Cultura, Albert Esteve, va manifestar fa quatre mesos “que s’estaven trepitjant competències del Govern i per tant esperem que el criteri del Govern confirmi aquestes primeres declaracions”. Tot i així, va afirmar també que li preocupa que hi hagi “veus divergents” sobre aquesta qüestió entre els demòcrates.
López vol una solució urgent amb relació a l’IGI bancari
El PS va demanar de nou ahir que el Govern s’afanyi a buscar una solució que permeti recuperar els 20 milions d’euros que es van deixar de recaptar per l’IGI bancari durant el 2013. Els socialdemòcrates troben que la proposició de llei que van presentar “és una bona solució” i hauria de rebre el criteri favorable de l’executiu perquè, al més aviat possible, “es posi fi a la pèrdua de diners” provinents d’aquest impost. El primer secretari socialdemòcrata, Pere López, va afirmar que durant els 49 dies que fa que van entrar el seu projecte de llei l’Estat ha deixat d’ingressar uns 2,7 milions d’euros. “La nostra és una bona solució per posar fi a aquesta pèrdua de diners del sector bancari, que no ens sembla que tingui cap mena de justificació”, va indicar López. Els membres del PS són especialment crítics amb el fet que “mentre es fan retallades en l’àmbit social i cultural” es deixi de recaptar diners per aquest concepte.