Les ganes de treballar activament en política no les ha perdut, tot i que assegura que la intenció és fer-ho des de la barrera per donar suport a cares noves dins la formació.
De moment, com a militant. Però amb ganes i força, com ho va evidenciar fa uns dies a l’acte celebrat a Escaldes. Esteve López, exconseller general i exsubsíndic, torna a treballar activament en el món polític des del Partit Socialdemòcrata.
Primer, com es troba de salut?
Sortosament, tot va ser un ensurt. Des de començament de desembre faig vida normal.
I torna també al món polític...
L’activitat política és part d’aquesta normalitat.
De nou al PS. Ha canviat gaire el partit?
Sí. Jo i altres companys havíem marxat després del congrés del 2011. Vist que hi ha hagut la renovació necessària, he volgut tornar per defensar les idees que sempre he defensat.
L’escissió l’ha debilitat?
Sí perquè companys, alguns de molta vàlua, l’han deixat, però també ha aclarit al ciutadà que és un partit democràtic, on els càrrecs no són de la persona i on hi ha renovació. Això l’enforteix. Ara bé, de cara a les eleccions, si els que defensem postulats socialdemòcrates anem dividits, serà més difícil.
És factible reconduir aquesta situació?
Seria una llàstima anar dividits, però el PS ha d’encapçalar una alternativa des del centreesquerra a l’actual majoria de dreta. I serà difícil que algunes persones vulguin incorporar-s’hi si no són elles les que lideren el projecte.
Entre elles, Jaume Bartumeu?
Entre elles, Jaume Bartumeu.
Quin ha estat el gran error de Bartumeu?
Ell ha estat i és un dels polítics més importants que ha tingut Andorra, però no va saber llegir els resultats electorals del 2011. Era el moment per fer un pas, no enrere, però si al costat. Calia deixar pas a altres companys que encapçalessin el projecte i que es poguessin presentar, amb quatre anys per endavant, com els nous líders amb el suport de persones com ell, de gran vàlua política.
Se’l creu quan diu que no es tornarà a presentar?
La veritat, no. Potser és cert que ell, personalment, no en té gaires ganes, però tindrà pressions importants des d’SDP perquè es presenti.
Si és així, qualsevol pacte queda descartat?
Llavors serà complicat que es puguin produir pactes, que seria el desitjable perquè el sistema electoral castiga molt la divisió.
Tantes diferències hi ha amb SDP?
L’escissió es va produir per personalismes, més que per diferències ideològiques. Els he sentit acusar-nos d’haver-nos radicalitzat però mai he sentit dir en què. Defensem exactament el programa del 2011. El PS no s’ha mogut.
La sortida passa, llavors, per acords amb partits com els Verds o AD800?
No sé què faran ells. Si AD800 es fa partit, entenc que voldran anar sols. Si són propostes d’esquerres, alternatives a la manera de governar actual, tot el que sigui divisió serà dolent per aconseguir una representació al Consell General que permeti canviar la majoria.
I al davant, hi haurà una o més forces?
DA era un unió de persones amb l’únic objectiu de fer fora el Govern del PS que va tenir un èxit important. La prova és veure com, tot i aquesta majoria, amb temes cabdals com la fiscalitat o la delimitació de competències i transferències, no se’n surten. Què faran? No ho sé.
El PS té algú amb prou carisma per ser una alternativa al cap de Govern actual?
Sí. Hi ha persones, no una sinó vàries, amb carisma i capacitat per liderar el projecte. Farem el procés de primàries i decidirem.
Per qui apostaria?
Com a militant veuré qui es presenta, quines línies programàtiques defensa, i votaré democràticament.
Qui ja ho ha dit és Pere López...
I és un excel·lent candidat, sense cap dubte.
Es veu tornant a les llistes?
He estat deu anys a primera línia i crec que els partits s’han de renovar i que hi ha persones que han de prendre el relleu. Els càrrecs polítics no són patrimoni de ningú.
I llavors, no es presentarà?
No diré un no taxatiu, però sempre he dit que s’ha de deixar pas a gent jove i a cares noves. La voluntat seria no presentar-me i ajudar que altres persones puguin participar en la primera línia política aportant el meu suport i la meva experiència.
Què va sentir en veure la nova llei de la CASS?
Ràbia i indignació. Representa unes retallades brutals al que es va aprovar per unanimitat el 2008, quan es van assolir millores importants en la protecció social. Ara, se les carreguen.
Què pensa quan sent les crítiques a la llei, sobretot pel cost?
Ningú ha dit que el benestar social sigui gratis. Sabíem, i ho vam explicar, que caldria incrementar les cotitzacions i que hi hauria un dèficit, però és perfectament assumible. A Europa, el que es gasta en pensions és un 11% del PIB. Aquí, gastem un 2,7%. Som el país amb una despesa social més baixa. Ningú negarà que som un Estat ric, però la riquesa està mal distribuïda. Destinar més diners a qüestions socials ja no és un tema d’es-querres, sinó d’humanitat.
Li sorprèn veure Jordi Cinca amb DA?
Em sorprèn que doni suport a les polítiques del Govern i lamento molt algun dels errors, com ara el de l’IGI bancari o els de les deduccions en imposició directa. Hi ha sectors econòmics i gent amb alt poder adquisitiu que paga menys que abans i, per un altre costat, es presenten retallades socials molt injustes. Em sobta que una persona que havia estat socialdemòcrata accepti aquestes polítiques.