Els preus han pujat en alguns sectors des de l'1 de gener amb l'entrada en vigor de l'Impost General Indirecte (IGI). Tan el Partit Socialdemòcrata com el ministre de Finances i Fúnció Pública, Jordi Cinca, han assegurat que no hauria de ser així, però a la pràctica, és un fet empíric que s'ha produït un increment, com és el cas de la restauració, «en el qual podem comprovar que molts establiments han pujat, per exemple, el preu del café un 4'5%», va explicar ahir el vocal del partit Pere López. Poden haver passat dues coses, o les dues a la vegada: que els empresaris estiguin aprofitant l'ocasió per pujar preus o que estiguin desinformats de quina implicació ha de tenir aquest impost en el cost final del producte. El PS opta per la segona, i va criticar ahir durament a l'Executiu per no «haver planificat ni haver fet bé la feina d'informar abans de que entrés en vigor aquest impost», va recriminar López.
El PS va explicar ahir que molts ciutadans els han fet arribar que amb l'entrada en vigor de l'IGI els preus d'alguns productes s'han incrementat, això demostra, doncs, que «hi ha hagut un mal desplegament del nou marc tributari que ha provocat un efecte no desitjat amb l'augment dels preus», un fet desencadenat «tan per la mala planificació del calendari com per la manca d'informació». A més, López va afegir que dimecres passat era «la primera vegada que escoltàvem al ministre Cinca dient que els preus no haurien d'haver pujat, per tant, ens preocupa que aquesta afirmació arribi tant tard», a més, aquesta explicació per part de l'Executiu respondria «a l'evidència que hi ha hagut un error».
Segons els socialdemòcrates el nou impost suposava un canvi que «requeria de més informació i més claredat per part del Govern». El vocal socialdemòcrata Jordi Font va afegir que, a més, «tampoc s'està cobrint la manca d'informació des dels serveis de l'Executiu, ja que no s'ha assimilat l'esperit de la llei», i per tant, no se sap explicar. Per tant, pel PS, la culpa de l'augment de la pressió fiscal ha estat del Govern, ja que no va explicar suficientment que es tracta d'un tribut neutre que substitueix els altres impostos indirectes, i que per tant, no hauria de comportar una reducció dels marges de manera generalitzada.
Font va reconèixer «l'esforç administratiu que s'ha fet des del Govern», però aquest no s'ha vist acompanyat «dels cursos de formació i informació necessaris»; el portaveu va afegir a més la pregunta retòrica «què costava a nivell d'empreses informàtiques agafar les que hi ha al país, que són unes 25 o 30, i fer una formació com cal?».
La conclusió de Font ahir a la roda de premsa va ser que «aquest no és un impost que s'hagi inventat a Andorra, no és una especificitat andorrana, i ja fa anys que s'aplica als països veïns. No hauria de ser tan difícil».
Finalment, Font va remarcar que aquest augment dels preus no té perquè ser definitiu, i es va mostrar optimista davant a una possible marxa enrere quan els empresaris «vegin que amb l'augment de preus perden competitivitat». Així doncs, esperen que sigui el mateix mercat el que reguli l'increment dels preus.
CONGRÉS DEL MAIG / En la roda de premsa d'ahir Pere López va informar que durant el congrés que el partit celebrarà el mes de maig està prevista una renovació de càrrecs. El socialdemòcrata també va explicar que actualment tant ell com tota la formació estan centrats en preparar una ponència marc, que es presentarà durant el congrés, la qual recollirà el posicionament ideològic del partit i posarà damunt de la taula temes d'actualitat a nivell polític. De totes maneres, López va assegurar que el partit «no s'ha de reinventar ideològicament, però sí que ens hem de posicionar de nou sobre aspectes que fa anys que no ens posicionem».
López però, no va voler parlar ahir de la seva intenció de presentar una candidatura per liderar el partit.