El Partit Socialdemòcrata (PS) té en la seva cartera presentar un projecte de llei per permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe abans que finalitzi aquesta legislatura. Ho va indicar ahir el president del partit, Víctor Naudi, en assenyalar que la formació està “a favor de reconèixer” el matrimoni homosexual i que en el proper congrés del PS es treballarà “per anar en aquest sentit”. Els socialdemòcrates volen que del congrés surti una comissió que treballi per presentar una proposició de llei. “Hi ha qüestions més prioritàries en
aquests moments, però no descartem presentar el projecte durant aquesta legislatura”, va assenyalar Naudi.
L’endemà que es conegués la sentència del Tribunal Superior que avalava el dret a percebre una pensió de viduïtat al cònjuge d’un matrimoni homosexual que s’havia casat a Espanya després que la CASS l’hi denegués, des del PS es va indicar que “la sentència estava cantada des del punt de vista jurídic”. Per Naudi, “la sentència és un avenç que reconeix els drets i les llibertats de les persones”.
Una decisió que també es va rebre amb molta satisfacció des dels Verds. La seva presidenta, Isabel Lozano, va recordar que són l’únic partit que porta al seu programa el reconeixement del matrimoni gai, i va indicar que l’objectiu ha de ser refer la llei de parelles de fet per incloure les unions entre persones del mateix sexe. Lozano també va criticar la posició de la CASS en considerar que “la posició de la Seguretat Social ha estat denigrant. La sentència és un pas endavant”.
MÀXIM RESPECTE DEL GOVERN
Respecte a la postura del Govern, fonts del ministeri de Justícia es van limitar a indicar que l’executiu té “màxim respecte” a les decisions judicials. Qui no es va voler manifestar sobre la sentència va ser Demòcrates per Andorra.
Quant als juristes, la sentència del Superior va ser valorada com “esplèndida” per l’advocat i exdegà del Col·legi d’Advocats Jean Michel Rascagneres, en considerar que “si un matrimoni està legalitzat fora d’Andorra és evident que a Andorra també ho està”. Rascagneres va qualificar com “a barbaritat jurídica” la posició de la CASS de denegar la pensió de viduïtat en argumentar que el matrimoni de Juan García (la persona a qui se li va negar la prestació) no podia considerar-se vàlid en territori andorrà i era contrari a l’ordre públic. “Més que felicitar-nos per la sentència ens hem de preguntar per què la CASS aplica una teoria jurídica que trobar el seu fonament en l’edat mitjana”, va indicar.
És d’un parer similar l’advocat i també exdegà del col·legi Manuel Pujadas. “La sentència em sembla excel·lent pel que representa per a la CASS, un dels sectors més reaccionaris del país”, va indicar. “Només hi puc fer una valoració extremament positiva, ja que és
important que els tribunals posin ordre, seny i respectin les decisions de les persones i la llei”, va argumentar, tot recordant que sentències com aquestes poden servir per posar fi a la “hipocresia social que hi ha al país en aspectes com el matrimoni gai, l’avortament
o la prostitució”.
Rascagneres i Pujadas van coincidir a assenyalar que la sentència és una fita per a la seguretat jurídica, ja que reconeix que els membres d’un matrimoni que és legal en un altre país tenen els mateixos drets que qualsevol altra parella andorrana.
Els dos advocats també coincideixen en el fet que la sentència “no reconeix” el matrimoni entre parelles del mateix sexe al país. Només es reconeix que el cònjuge d’un matrimoni gai que estigui legalitzat en un país forà i que hagi cotitzat a la Seguretat Social andorrana té dret a una pensió.