Dijous passat, Toni Martí va pronunciar el primer discurs d’aquesta legislatura. Un discurs que marca el futur del nostre país per als propers 4 anys. El cap de Govern va parlar de manera contínua durant dues hores, 40 minuts i 38 segons. Una intervenció extremament llarga per dir tan poc. 44 pàgines (traient la portada) de les quals 8 només van servir per justificar-se i repetir el mateix que diu, dia rere dia, sobre l’actuació del Govern en el cas de BPA i les reformes de la legislatura passada que no funcionen. I després molta palla, una pàgina per parlar de l’aeroport i de l’heliport sense ubicació, dues per parlar de Casa Rossell o Sud Ràdio, dues sobre propostes de FEDA i Andorra Telecom, dues d’iniciatives Actua, amb la major part accions ja engegades fa quatre anys…
Sorprenentment, sobre els temes cabdals, només una pàgina a la modernització de l’administració, dues a la reforma laboral, dues a l’augment de les cotitzacions de la CASS, dues més als comuns, només una a educació i tot just dues a cultura. Finalment, el tema estel·lar, l’acord d’associació amb Europa, va ocupar quatre pàgines, de les quals únicament mitja és de concreció i la resta de discurs buit i repetit. I va tancar la llarga al·locució parlant d’un pacte d’Estat ja ofert a l’abril i que encara no s’ha concretat. Cap novetat.
Martí va citar les paraules Andorra i andorrans 88 vegades. És més que evident que té molt clar quin és el seu target perquè, en canvi, la paraula persones només la va citar vint vegades i ciutadans tan sols disset. El més escandalós és la paraula Govern, amb 94 citacions, mentre empreses i empresaris sumen un total de 37, i treball i treballadors, 23 mencions. Queda clar quina és la seva prioritat. Res de nou.
En prop de tres hores, va citar la paraula futur tan sols catorze cops. Qui no parla de futur en els seus discursos és un polític que no veu més enllà del present i del passat. No cal dir res més. Però n’hi ha més, la paraula seguretat apareix només onze vegades, CASS tan sols set, qualitat només nou (som un país turístic). Entre altres.
I per acabar, el que demostra l’ànim de la persona que governa Andorra i del seu equip. De 17.763 paraules, no hi ha ni una sola felicitat. Per pensar-hi.