Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > Entrevista a Rosa Gili: "Si DA no ha fet més durant aquesta legislatura és perquè no ha volgut"
BonDia - 01/12/2014 - Julià Rodríguez

La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili considera “pobre” el balanç de la legislatura que està finalitzant i afirma que “si els demòcrates no han fet més és perquè no han volgut”. Gili opina que “com que no tenien gaire planificat el programa, no l’han pogut anar dosificant”, cosa que ha fet que a les acaballes del mandat hi hagi un gran volum de textos legislatius que encara estan a tràmit al Consell.

¿Com analitza la renúncia inicial del cap de Govern a repetir com a candidat de DA a les properes eleccions i la rectificació posterior?
Jo ho he vist com un cop teatral poc interessant, em sona a una estratègia política per desviar l’atenció d’alguna altra cosa perquè la comèdia va durar quinze dies. Potser Martí necessitava un suport, que és el que se li ha donat des de casa seva. És una mostra potser que al seu partit no tot deu ser tan assossegat com volen fer creure. Hi ha hagut tota una sèrie de coses que els han remenat una mica les tripes perquè no les tenien en el programa i les han hagut de fer. Per exemple, l’IRPF, que no hi era, i van dir durant la campanya electoral que no caldria, motiu pel qual una part de l’electorat s’ha sentit traïda.

Algú també de l’oposició va dir que el millor és que sigui Martí el que es presenti per enllestir les reformes que no ha fet...
Si no les han fet ha estat perquè no han estat tan eficients com havien de ser. Per exemple, la reforma de les competències dels comuns no ha estat acabada perquè no han tingut el valor de tirar-la endavant. Hi havia un projecte i un treball concret fet pel ministre però no es fa perquè s’aixequen tots els esculls dels comuns i, com que Martí no s’hi vol enfrontar, doncs fa marxa enrere. Dir ara que això es farà a la propera legislatura fa una mica de riure perquè volen dir que de moment no volen enfadar a ningú i ja veurem després el que passa. I amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social, per exemple, també van tenir el mateix discurs.

D’algunes intervencions dels demòcrates al Consell General es dedueix que ja donen per fet que tornaran a guanyar les properes eleccions generals...
Crec que això és, d’alguna manera, una forma de pressionar els seus electorats, dient que no han pogut fer en aquesta legislatura tot el que els demanaven i que necessiten més. Això és una estratègia, quan el que jo crec és que si no han fet més és perquè no han volgut. Es va parlar d’una reforma global de l’administració i no s’ha fet, i el mateix ha passat amb la reforma sanitària, en la qual tots són projectes i projectes. Penso que el balanç de la legislatura de DA és molt pobre, vistes les expectatives que hi havia pel nombre de consellers generals que han tingut.

¿Queda patent, així doncs, que amb majories molt àmplies potser tampoc se solucionen moltes matèries?
El que ha passat no és gaire sorprenent perquè al seu moment es van ajuntar tota una sèrie de persones que fins i tot havien estat adversaris polítics molts anys per fer fora un Govern socialdemòcrata que no els agradava, i és després quan fan un programa a corre-cuita que no està realment consensuat ni gaire desenvolupat. I quan es troben al poder amb aquesta majoria absoluta és quan miren el que s’ha de fer, però no són eficients perquè no han consensuat els temes dins de casa. Sabien que calia l’IRPF, el que passa és que no ho diuen durant la campanya electoral, i ho han de posar en marxa, però ho fan tard perquè no ho havien consensuat. Els va unir més treure un Govern que hi havia que no les idees.

L’IRPF s’ha acabat fent i també tots els grups parlamentaris accepten l’acord d’associació amb la UE, tal com ha defensat sempre el PS...
El PS sempre ha dit que no podem viure de manera aïllada d’Europa i el món, i sempre hem dit que el que necessita Andorra és preservar les seves especificitats però dins d’unes normes que s’imposen a tot Europa. En aquest sentit estem satisfets que el temps ens hagi donat la raó. L’única cosa que lamentem és que no se’ns donés la confiança per fer-ho a nosaltres, sinó a unes persones que van dir que no farien però ho han acabat fent al final. I, pel que fa a l’IRPF, pensem que cadascú ha de contribuir, però no ens agrada que els que més tenen no paguin de manera proporcional i segons les seves possibilitats, tal com diu la Constitució.

¿S’ha de donar per tancat el model fiscal com afirma el ministre de Finances?
Nosaltres de moment no ens hem plantejat posar altres impostos, però això no vol dir que no calguin a la llarga. Ara, amb IRPF i uns impostos que cobreixin les necessitats de les arques de l’Estat, ja n’hi ha prou.

Encara hi ha molts textos que s’haurien d’aprovar, fins al punt que es preveuen algunes sessions llargues al Consell. ¿Això vol dir que no s’ha aprofitat prou el conjunt de la legislatura?
Com que no tenien gaire planificat el programa, no l’han pogut anar dosificant. Com he dit abans, es posen d’acord per anar en contra d’un Govern i a partir d’aquí després comencen a construir el programa, amb la qual cosa els ha faltat molt de temps. I ara, a finals de la legislatura, tot es fa a corre-cuita i han presentat, per exemple, el projecte de llei de vaga, cosa que no s’entén, i que vol dir que no han tingut voluntat fins ara.

I fa la impressió que si es vol fer aquesta regulació és perquè és una qüestió que els pot causar problemes després de les accions que hi ha hagut contra la reforma de les pensions dels funcionaris. El que lamentem és que no es facin les coses amb temps, i ja veurem si hi haurà temps que s’aprovi o no.

¿Creu que encara hi haurà temps d’aprovar aquesta llei en la legislatura en curs?
La presenten massa tard perquè, entre altres coses, la comissió d’Interior està molt saturada de feina. Ells la poden aprovar si ho volen fer, però jo crec que no es farà en bones condicions perquè és un tema que demana temps i no una precipitació.

¿Què li sembla el projecte de pressupost que ha fet el Govern per al 2015, tot i que el seu grup encara no hagi acabat la seva anàlisi?
Nosaltres encara estem treballant en aquests moments en aquest projecte de llei, ja que s’ha de tenir en compte que som un grup petit i estem desbordats per la quantitat de temes que hi ha. Potser el que més ens preocupa és que DA vengui que s’està implicant molt en l’àmbit social, quan el cert és que han fet moltes retallades. Diuen que fan una inversió important quan això és degut sobretot a la situació econòmica que hi ha.

Les recomanacions que fa el consell d’administració de la CASS en el projecte de pressupost per reduir la despesa és el que més polèmica ha generat fins ara...
L’explicació que va fer la ministra al Consell General sobre això va ser molt confusa, com acostuma a fer ella, i no va acabar de contestar ni d’aclarir si les recomanacions de la CASS havien estat tingudes en compte per calcular el pressupost. Estem preocupats per aquestes recomanacions, si el Govern les aplica tal com estan escrites. Som en una època en què tothom pateix i ens preocupa molt que es facin retallades.

¿Són realment retallades algunes d’aquestes mesures?

Ens preocupa, per exemple, quan es diu que les visites ginecològiques es faran cada divuit mesos, quan resulta que a tot arreu es fan cada any. És clar que no hi ha d’haver una disbauxa, però també hem de tenir clar que la prioritat és garantir un servei bàsic de bona qualitat. Esgarrifa també una mica que hi hagi un límit en el nombre de baixes que pot donar un metge, quan el que nosaltres creiem és que s’ha de donar confiança als professionals.

¿La sanitat és precisament un dels àmbits en què no s’han vist gaire avenços?
Tenim una ministra que parla de molts projectes però a l’hora de la veritat no s’ha concretat res. Del metge referent ja se’n parlava durant la legislatura socialdemòcrata i ara es farà la prova del nou model sanitari per a la diabetis. Fa la impressió que es parla molt i es fa al final poca feina.

Un dels principals problemes continua sent l’atur...

Hi ha hagut al llarg de la present legislatura poca cosa per crear ocupació i si s’ha reduït el nombre d’aturats ens en alegrem, però pensem que tampoc no s’ha actuat prou en aquest àmbit per trobar solucions.

“El PS pot fer un bon paper en les properes eleccions generals i, per què no, guanyar-les”

¿Creu que el panorama parlamentari estarà molt més fragmentat la propera legislatura?
Crec que és clar que no hi tornarà a haver una majoria absoluta com la que hi ha hagut i d’aquí el desgast del candidat Antoni Martí, que ja s’ho veu venir. Entren també en el panorama polític de nou els liberals. Ja veurem què és el que passa. Nosaltres no ens hem mogut i tenim el mateix programa i així ho hem demostrat al llarg de la legislatura.
¿La línia del PS serà pactar amb els Verds i amb A800 i altres moviments socials?

En els comitès directius del nostre partit s’ha parlat de la voluntat d’obrir-se cap a tots aquells que puguin compartir les idees d’esquerra i centreesquerra, i per això s’han establert uns contactes. Tot això encara està en negociacions perquè hem de veure el programa i la implicació que totes aquestes entitats poden tenir. Encara és prematur dir alguna cosa concreta.

¿I què passa amb SDP? ¿També els proposaran que s’afegeixi al pacte?
El mandat del comitè directiu és parlar amb totes les forces amb les quals puguem compartir ideals, tot i que hem sentit a SDP que no volen cap tipus d’acord amb nosaltres. Suposo que hi parlarem, tot i que no sé si això té gaire futur tenint en compte les manifestacions dels seus dirigents. Tenim clar, això sí, que el nostre líder en les eleccions ha de ser socialdemòcrata.

¿Com valora la possible incorporació de Rosa Ferrer a una candidatura amb DA?
El que lamentaria és que encara estiguéssim en aquest país amb els personalismes. Em sobta que algunes persones es puguin plantejar una coalició amb alguns que han estat realment a l’antípoda de les seves idees. Tot i que DA diu que té molta sensibilitat social, ja hem vist que en moltes de les seves actuacions no ha estat així, com amb les retallades sanitàries.

¿El PS estarà en disposició de presentar-se a la totalitat de les parròquies?

Sóc optimista i tenim gent en totes les parròquies, cosa que fa estiguem en disposició de presentar-nos a totes. El PS pot fer un bon paper a les properes eleccions i, per què no, guanyar-les.

Martí vol presentar-se amb els mateixos que l’han acompanyat aquesta legislatura...
Personalment m’agrada perquè penso que la ciutadania tindrà clar el que han fet durant aquesta legislatura.




Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?