Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El PS presenta una proposició de llei per permetre el matrimoni gai
BonDia - 01/04/2014 - Julià Rodríguez

Els socialdemòcrates han complert el compromís polític que van adquirir al seu últim congrés del passat mes de març i ahir el seu grup parlamentari va entrar a tràmit una proposició de llei perquè sigui possible el matrimoni de persones del mateix sexe. Les conselleres generals Rosa Gili i Mariona González van explicar el contingut de la iniciativa, que es materialitza després que no hagi estat possible una proposta conjunta de totes les forces presents a la cambra legislativa.

L’objectiu de la proposició de llei qualificada de modificació de la llei del matrimoni és garantir el que diu la mateixa Constitució a l’article 6, que afirma que totes les persones són iguals davant de la llei i que, entre altres aspectes, ningú no pot ser discriminat per qualsevol condició personal o social.

Tal com s’explica a l’exposició de motius del text, el legislador està obligat “a adaptar les lleis als nous temps i a les noves mentalitats del poble andorrà i del nostre coprincipat”. Segons va explicar Gili, la societat andorrana està avui dia “prou madura no només per afrontar aquest debat, sinó també per aprovar aquesta proposició de llei”. La prova d’això serien, segons va dir, les més de 2.800 signatures recollides en favor del matrimoni entre persones del mateix sexe a través d’una iniciativa impulsada per quatre advocats.

Aquesta maduresa social també es posaria de manifest en el resultat de la darrera enquesta del Centre de Recerca Sociològica (CRES), segons la qual el 70% dels andorrans i el 66% dels residents es van expressar a favor d’una llei d’aquest tipus. “Per això esperem i confiem que els grups parlamentaris presents al Consell General donaran suport a aquesta proposició de llei, perquè entenem que el poble ens està demanant tirar endavant aquest canvi. No s’entendria que no hi hagués aquest acord, ja que l’únic objectiu és defensar la igualtat de drets entre persones i no podem tancar els ulls a les reivindicacions dels ciutadans”, va afegir Gili.

Per la seva banda, Mariona González va explicar que si el seu grup ha decidit tirar endavant finalment la proposició de llei és perquè ja no s’avançava en els contactes amb els altres grups. Els socialdemòcrates entenen que perquè la igualtat sigui real el matrimoni ha de tenir el mateix nom per a tothom, motiu pel qual no estan d’acord a introduir el matrimoni gai a través de la reforma del Codi Civil, com, segons van explicar, estan estudiant els demòcrates. A banda, el grup no creu que, contràriament al que passa amb l’avortament, hi hagi d’haver una oposició del copríncep episcopal que es reguli aquesta qüestió.

Un dels advocats que van impulsar la recollida de signatures en favor del matrimoni de persones del mateix sexe, Manuel Pujadas, va ser present a la presentació de la proposició de llei i va felicitar el grup socialdemòcrata per la iniciativa i va lamentar que no s’hagi assolit el consens necessari entre totes les forces polítiques. Tot i així, va considerar que el consens “és factible”, ja sigui introduint esmenes al text o donant la possibilitat de vot lliure, secret i “en consciència” als consellers en una qüestió com aquesta. “Volem que s’arribi a un acord de consens sobre el text i sobre la manera de votar-lo i a partir d’aquí hi ha molt camí per recórrer”, va indicar Pujadas.

Pujadas va assenyalar que els canvis que es proposen són molt senzills perquè tan sols afecten tres articles de la Llei qualificada de matrimoni i que es tracta sobretot “d’una qüestió política i nosaltres el que volem és que aquest grup impulsi que tots els altres es moguin”. El lletrat va ressaltar la transcendència del fet que s’hagi presentat la proposició de llei en aquest àmbit “i perquè s’obre una segona fase del camí cap al consens i nosaltres apostem perquè s’hi arribi”. A més, segons va dir, “no es poden fer piruetes lingüístiques” en un assumpte com aquest.

El portaveu dels Verds d’An­dorra, Ricard de la Casa, també va mostrar el suport del seu partit a la proposició de llei. “Pensem que el que el PS ha fet avui és el que cal fer i de la manera que cal fer-ho”, va dir. “El que defensem és que tots els ciutadans siguin exactament iguals davant de la llei”, va afegir.

Resposta de DA

Per la seva banda, des de Demòcrates per Andorra es va reiterar que treballen per incloure les unions de parelles del mateix sexe dins una modificació àmplia del dret de família. Així, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va lamentar que l’oposició no hagi esperat a arribar a un acord per entrar una proposició conjunta per modificar el referit dret de família.

El president del grup demòcrata va assegurar que s’haurà d’analitzar la proposició entrada per l’oposició per valorar si es pot incloure en la legislació que el grup està treballant. Baró, a més, va remarcar “la importància de legislar en aquest àmbit”.




Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?