El PS manté que la banca va pagar en impostos estatals el 2012 49,2 milions d’euros, segons les liquidacions pressupostàries, mentre que els números que fa per al 2013 se situen en 28,5. Una diferència de 20 milions d’euros que es considera “escandalosa”. La diferència fonamental es troba en la recaptació comparada entre l’impost indirecte (ISI el 2012 i IGI el 2013). D’un any a l’altre es passa de 44,3 milions a 16,5 (tot i que els impostos no tenen res a veure perquè un taxava el volum de negoci i l’actual només les comissions). Respecte a l’impost de societats (on el 2012 es pagava el 5% i el 2013 el 10%), la diferència és positiva per a l’any passat ja que de 4,9 s’ha passat a uns dotze milions (segons el càlcul socialdemòcrata). Sumant les dues magnituds el PS denuncia que l’aportació global bancària en impostos ha caigut un 43% entre el 2012 i el 2013, amb 20,7 milions menys en recaptació.
De les xifres aportades una és una simple estimació ja que no es disposa de la xifra oficial. Es tracta de l’impost de societats del 2013. En aquest cas, el PS ha fet una abstracció. S’espera que els bancs guanyin enguany uns 200 milions (podria estar més a prop dels 207) on s’ha de fer una taxació del 10% després de fer diferents deduccions. Els socialdemòcrates intueixen que els ajustos dels comptables faran que l’aportació baixi uns tres o quatre milions, més tres o quatre corresponents als impostos comunals que es poden deduir i un altre milió més per altres conceptes. Dels vint equivalents al 10% del benefici es quedarien en dotze.
LA VISIÓ DEL GOVERN
El ministeri de Finances ja ha presentat la modificació de l’impost general indirecte (IGI) per a la banca amb la intenció de reconduir la reducció d’ingressos que ha tingut lloc enguany. Per al Govern el principal problema es troba en uns cinc o sis milions d’euros de decalatge respecte al que es preveia que es podria recaptar per IGI bancari i el que finalment s’ha obtingut.
La clau de volta, segons Finances, es troba en les deduccions que s’han pogut fer de l’IGI que ells paguen (per exemple en la factura d’una subcontractació informàtica o una operació immobiliària), i que posteriorment es resten del que han d’abonar pel 9,5% que recapten de les comissions dels clients. Si es preveia que es deduïssin entre dos i tres milions, al final han estat 8,8. La solució per evitar que es reprodueixi passa ara per limitar la part que es poden deduir de l’IGI pagat a un 10% del total. Si l’any passat van ser 25,8 milions d’IGI pagat pels bancs tan sols s’haurien pogut descomptar 2,5, que hauria significat sis milions més per a l’Estat ja que se’n van deduir 8,8. Els comptes dels dos, al cap i a la fi, presenten discrepàncies notòries.