Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Actualitat nacional > ¿Qui pagarà els milions que la banca s’està estalviant? - Article d'opinió de Pere López
BonDia - 13/02/2014 - Pere López

Des de fa mesos, el Partit Socialdemòcrata estem explicant i denunciant que l’any 2013 el Govern d’Andorra deixarà d’ingressar al voltant d’uns 20 milions d’euros provinents del sector financer respecte de la contribució del sector l’any passat, davant la més absoluta passivitat del cap de Govern i del ministre de Finances.

Aquest fet ha estat exposat a l’opinió pública pel PS, ja que el punt de vista del Govern i del grup parlamentari de DA encara no el coneixem a hores d’ara.

Aquesta és al nostre entendre una situació inadmissible en qualsevol circums­tància, però molt més encara quan el Govern de DA està aplicant retallades socials com és el cas de la reforma de la Llei de la CASS o la llei de serveis socials i sociosanitaris.

Els socialdemòcrates no ens hem limitat a denunciar aquesta situació, sinó que a més a més hem presentat, davant la passivitat del Govern, el que estem convençuts que és una bona solució per evitar que es torni a repetir durant l’any 2014 el que ha succeït durant l’any 2013. Malgrat això, veiem amb preocupació i molta decepció com els dies van passant i la nostra proposició de llei continua amagada en algun calaix sense que el Govern hagi emès el seu criteri, que en permetria la tramitació parlamentària.

Durant molts anys la tributació del sistema financer a les arques públiques s’ha basat en un sistema de mòduls que ha gaudit d’una notable estabilitat i aquesta s’ha mantingut sempre en uns nivells en consonància amb la rellevància que el sector representa dins l’economia del nostre país.

El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar a tràmit parlamentari la proposició de llei de l’IGI i durant la seva tramitació al Consell General el grup parlamentari de DA hi va introduir una esmena amb la qual van deixar d’estar gravats per l’IGI la gran majoria de serveis financers i només van quedar sotmeses a aquest impost les comissions bancàries.

Els socialdemòcrates ja vam advertir del risc que comportava aquesta modificació i del seu impacte sobre els ingressos del Govern, malgrat que en la Llei de l’IGI es va establir per a les comissions un tipus de gravamen del 9,5%, i per tant més elevat que el tipus general establert.

A més del fet que durant l’any 2013 bona part de l’activitat financera no ha estat gravada, les institucions que integren el sistema financer han pogut deduir-se l’IGI suportat en la contractació de serveis o en la compra de béns durant aquest any 2013, quan amb anterioritat aquesta pràctica no era permesa.

El conjunt de les circumstàncies esmentades ha fet que el cost per a l’Estat hagi estat molt elevat, ja que la contribució del sector financer serà inferior el 2013 a la que el sector va fer anys abans en uns 20 milions d’euros. Aquests diners han anat a parar directament als beneficis de les entitats de crèdit sense cap millora en les condicions financeres de les operacions contractades per tots els ciutadans.

En el context actual de dèficit de les finances públiques i de retallades en l’àmbit social, els socialdemòcrates creiem que és imprescindible corregir aquesta escandalosa situació de forma urgent. I el més alarmant de tot plegat és que no veiem cap mena de preocupació del Govern de DA perquè l’Estat hagi deixat de recaptar 20 milions d’euros l’any 2013. No hem pogut llegir ni escoltar ni una sola declaració del cap de Govern en relació amb aquesta situació en aquests darrers mesos.

¿I qui haurà de pagar tot això? D’una banda sembla que políticament no hi ha ningú disposat a assumir el seu error o la seva responsabilitat en aquest assumpte, que gairebé cal titllar d’escàndol.

I quant a la part més monetària, doncs ens tocarà pagar-ho a tots nosaltres. D’una banda, ja ho hem pagat en forma de més dèficit l’any 2013 del que hauríem hagut de tenir. I de l’altra, sembla ara que les entitats de crèdit es volen aprofitar de la situació d’oligopoli per aprofitar la modificació que proposem per augmentar els costos de les nostres operacions financeres. Aquest darrer fet és absolutament injustificat, ja que es va reduir el volum dels impostos pagats pels bancs l’any 2013 mentre que les condicions de les operacions financeres es van mantenir invariables, i per tant no té cap lògica que en plantejar restablir el volum d’impostos pagats l’any 2012 es vulgui ara incrementar-ne els costos. I encara és menys comprensible que la maniobra pugui comptar amb la connivència del ministre de Finances del Govern d’Andorra.

Davant de la passivitat del Govern d’Antoni Martí, els socialdemòcrates hem presentat una proposició de llei precisament per modificar el sistema de tributació de l’IGI de manera que tot el valor afegit de l’activitat financera estigui gravat per l’impost general indirecte. Alhora aquesta proposició inclou una disposició que garanteix que el restabliment del volum d’impostos del sistema financer no suposarà un empitjorament de les condicions financeres dels nostres contractes. Com a oposició responsable i constructiva ens correspon oferir solucions als problemes que genera l’executiu de DA.

Mentrestant, el Govern continua amb la política del silenci.




Veure article original

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?