Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Actualitat nacional > El PS denuncia que hi ha serveis essencials que no queden garantits
El Periòdic d'Andorra - 02/10/2013 - L. F. M.

La llei de serveis socials i socio sanitaris que pretén aprovar el Govern planteja «un model de finançament dels serveis socials de caràcter ultraliberal; és injusta i insolidària» a més, «el Govern de DA no està legitimat per dur a terme aquesta reforma que afecta el model d'estat del benestar i que és contrària al que deia el seu programa». El primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, va tornar a insistir ahir en la necessitat d'explicar i conscienciar a la ciutadania de les «retallades» que representa aquesta llei.

Una de les qüestions que López va voler destacar i de la qual estan «totalment en desacord» és que hi ha «serveis socials essencials» que no queden garantits. Les anomenades prestacions de concurrència, que introdueix aquesta llei, «són prestacions vinculades a que hi hagi dotació pressupostària de l'Estat» per cobrir-les, i dins d'aquestes, n'hi ha algunes de bàsiques com «el servei d'atenció domiciliària per a persones grans, el servei social extraescolar adreçat a l'acolliment diürn i a l'assistència d'infants i d'adolescents amb dificultats o el servei telefònic d'urgència que té per objecte informar, assessorar, orientar i atendre demandes de caràcter urgent, especialment en casos de situacions de risc o de maltractament i abandonaments d'infància i de violència de gènere, així com altres situacions socials que requereixen una resposta immediata».

López va dir que «no poden acceptar que en cap cas» l'Estat no es faci càrrec d'aquests serveis.

RECONEIXEMENT DE DEUTE // El primer secretari socialdemòcrata va voler deixar clar que «el principi rector de la llei és el de la corresponsabilitat de l'Estat en els serveis socials», i que aquest trenca amb la promesa electoral de DA de fer una llei que «reguli l'accés als serveis socials assumint la responsabilitat dels poders públics», ja que no les assumeix i traspassa aquestes responsabilitats «no tan sols al nucli familiar, sinó que va més enllà amb les persones obligades». I no només això, sinó que l'Estat fins hi tot obliga a «signar un reconeixement de deute»; segons article 61.2: «Les administracions públiques que es facin càrrec del pagament del preu públic de les prestacions per manca de recursos suficients poden formalitzar reconeixements de deute amb el beneficiari o amb altres persones obligades.

Per a López, en aquest punt es pot arribar a «comprometre la dignitat personal» dels familiars del beneficiari i es pot arribar al cas que certs parents, que no tinguin cap relació i fins i tot sigui dolenta amb el beneficiari, estarien obligats a finançar-la. Aquets reconeixament de deute «pot canviar la situació econòmica de les famílies» i perjudicar-les.



Article relacionat

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?