Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > ¿La prestació econòmica per desocupació involuntària no és un servei social? - Article de Mariona González
BON DIA - 22/05/2013 - MARIONA GONZÁLEZ

Dijous 9 de maig el Consell General va fer un pas endavant amb l’aprovació de la presa en consideració de la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris. Una vegada s’aprovi aquest text, es podrà començar a posar remei a la manca d’un marc legal a Andorra que reguli i garanteixi en el temps el dret a les persones a accedir als serveis socials. No obstant això, malauradament no tot són flors i violes. I és que abans que aquesta llei vegi la llum, els socialdemòcrates demanarem que es resolguin els molts neguits que ens ha generat el text presentat per Demòcrates per Andorra.

En un escenari cada vegada més negre en què desgraciadament mes a mes continua creixent el nombre d’aturats al nostre país, DA no només es mostra incapaç de posar remei a aquesta sangria constant de llocs de treball, sinó que, a més, ha afegit un element d’incertesa sobre l’única  protecció que gaudeixen avui dia els ciutadans i ciutadanes d’Andorra que s’han quedat sense feina: la prestació econòmica per desocupació involuntària impulsada pel Govern socialdemòcrata.

En aquest sentit, l’esmentada proposició de llei preveu una classificació de les prestacions que ens ha causat un fort neguit, donat que introdueix la regulació de prestacions ja existents i regulades i, en canvi, n’obvia altres que actualment es troben incloses en el reglament regulador de prestacions econòmiques d’atenció social modificat en tres ocasions pel Govern socialdemòcrata, per a la revisió en aquell moment dels requisits d’accés de certes prestacions, o per a la introducció de noves prestacions que donessin resposta a casuístiques concretes que fins aquell moment ningú havia abordat.

Em refereixo, per exemple, a la prestació econòmica per des ocupació involuntària, que roman inalterada des d’aleshores, malgrat l’important increment del nombre de persones aturades esdevingut en els dos darrers anys. Sense anar més lluny, fa uns dies hem sabut que la xifra d’aturats ha tornat a superar el rècord històric, arribant als 1.185.

I, com deia, malgrat aquesta greu situació, la inquietud que ens genera als socialdemòcrates el fet que s’obviï la inclusió d’aquesta prestació bàsica, lluny de veure’s apaivagada, s’accentua amb la lectura del criteri del Govern quan en l’apartat segon de les consideracions s’addueix que la proposició de llei regula “de manera més eficaç i eficient totes les prestacions socials i sociosanitàries que s’ofereixen al Principat d’Andorra i, en especial, les que es financen des de les administracions públiques”. És precisament aquesta referència a “totes les prestacions” el que ha incrementat la nostra preocupació i, de moment, encara no hem sentit de part de Demòcrates per Andorra que el text legislatiu mantindrà vigents aquelles prestacions avui dia encara existents que la proposició de llei no recull de forma específica.

Com és d’esperar, i com és la nostra obligació i amb la finalitat de clarificar la qüestió, en el treball en comissió els socialdemòcrates proposarem que quedi explicitada de forma expressa la vigència del reglament regulador de prestacions econòmiques d’atenció social, en allò relatiu a totes  les prestacions allà regulades i no recollides en la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris. Exigirem als demòcrates que no afegeixen més llenya a la foguera.



Veure PDF

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?