Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > L’oposició acusa el Govern de voler ocultar "la ruïna" del forn
DIARI D'ANDORRA - 10/05/2013 - TONI SOLANELLES


“Convertir en fum el que fou un veritable forat a la caixa pública.” “Un engany comptable.” “Un dels escàndols econòmics més grans de la història d’Andorra.” “Es voldria incinerar els antecedents i mirar cap a una altra banda.” Són frases del president del grup mixt i fa un parell d’anys cap de Govern, Jaume Bartumeu. “És una ruïna. No per a tots, però sí per a les arques públiques del nostre país.”  “Es privatitzen els guanys i se socialitzen les pèrdues.” “Al mateix temps que la viabilitat del projecte s’anava enfonsant, augmentava més i més la participació pública.” Manifestacions de la consellera socialdemòcrata Rosa Gili. L’oposició ara formada per dos grups va coincidir en el fons a l’hora de defensar les respectives esmenes a la totalitat al projecte de crèdit extraordinari sol·licitat pel Govern per fer front a l’adquisició de les accions del centre de tractament de residus que encara avui estan a mans privades. L’Estat pagarà a Cespa i Novergie globalment 5,1 milions d’euros pel 47% de la participació que ostenten. De la quantitat acordada, 3,8 milions seran abonats amb el crèdit. La resta es compensa pel satisfet en virtut d’un contracte de prestació de servei durament criticat per Bartumeu, que el considera “una remuneració encoberta del capital”.

Llarg debat
La discussió sobre la compra de les 470 accions de Ctrasa que encara resten en mans privades va ser la reina de la sessió ordinària del Consell d’ahir. Amb el permís de Rosa Gili. Més de cinc hores d’activitat i un debat de pràcticament dues hores sobre el forn incinerador. L’enfrontament va ser dur. Però sempre en el marc, almenys ahir, d’un to respectuós (potser la principal tibantor es denota entre Jaume Bartumeu i el conseller demòcrata Martí Salvans, que va defensar el que al cap i a la fi va ser decisiu: DA va tombar les dues esmenes). Va ser una llarguíssima discussió amb un notable ball de xifres i diferents visions comptables (o d’aplicació comptable) sobre la taula. En la forma, el grup mixt va criticar que el Govern pagui 8.141 euros per acció quan a parer de Bartumeu “el valor teòric comptable” de cada participació no arribaria ni als 2.642 euros. “És una adquisició forassenyada”, “un preu que no és raonable”, va lamentar el líder del grup mixt. La socialdemòcrata Gili va criticar una nova “despesa milionària per al Govern”.

Uns i altres (mixt i PS per criticar-ho, DA i el Govern per defensar-ho) van repassar l’històric del forn incinerador. No exempt de dificultats. No exempt de crítiques. Sobrecost milionari, diferents valoracions del capital social, diferents percepcions sobre el funcionament de l’empresa, conflicte entre l’accionariat que durant un temps ha mantingut bloquejats els òrgans d’administració de la societat... I algun recordatori més o menys mal intencionat. Com ara la compra que ja va fer al seu dia Govern i FEDA de les accions que estaven en mans d’empreses andor­ranes. De fet, l’oposició va arribar a deixar entreveure que si ara s’adquireixen les accions a Cespa i Novergie és per acabar de liquidar “l’operació igual de ruïnosa amb les tres empreses andorranes”, segons Bartumeu.

Mentrestant, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va defensar els mètodes comptables aplicats i, en conseqüència, l’operació. I això sense negar els principals arguments històrics. Curt i ras, Cinca va venir a dir que amb la compra de les accions a “un preu just” veient que la situació de Ctrasa no és pas dolenta, es deixen sense efecte cinc plets judicials, es resol un contracte de prestació de serveis més que qüestionat i es posa totalment en mans públiques un projecte al seu entendre “estratègic” per al país. I això pagant 3,7 milions menys del que hauria costat “la fórmula” que perseguia el Govern del PS “per fer fora” els socis privats “amb una metodologia perillosa”. Bartumeu va assegurar que l’assenyat hauria estat deixar fer els tribunals. Cinca va defensar que és millor estalviar-se plets. I, a més, “tenim el convenciment que no s’està pagant de més”.






Article relacionat

 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?