Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Activitat Comunal > L'oferta cultural a Andorra
Article d'opinió d'Aleix Mañosas locutat a Ràdio Valira - 22-10.2015

Segurament haureu escoltat moltes vegades a persones que es queixen de que Andorra no disposa d’oferta cultural, que no arriben obres de teatre, concerts, exposicions, que tenim poques sales de cinema i que, per aquest motiu, cal desplaçar-se a algun dels nostres països veïns.

És cert que un país de menys de 80.000 habitants no podrà mai comparar-se a una ciutat com Barcelona, per exemple, ja que aquesta darrera té un públic objectiu de més de tres milions de persones.

Tot i això, i sent conscients de la nostra petitesa, cal recordar que en el nostre país la oferta cultural és molt rica. Algunes vegades promoguda per privats i altres vegades impulsada per les diferents administracions. És cert que massa sovint hi ha una descoordinació entre el ministeri de cultura i cadascun dels departaments encarregats dels comuns de les 7 parròquies, fent que coincideixin actes en un mateix cap de setmana i no podem gaudir-los tots.

No obstant, cada any tenen lloc a Andorra la Temporada de Música i dansa, el Festival Narciso Yepes, la Temporada de Teatre i altres accions culturals repartides per la nostra geografia que fan que, per exemple, aquest any haguem pogut gaudir d’un gran concert de Sir Elton John.

Els nostres museus són força coneguts i en podem destacar el de la miniatura, el museu de la moto, el del perfum, el museu del tabac i el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany. Aquest darrer, amb exposicions itinerants i permanents de gran qualitat.

Possiblement l’oferta de museus, música i teatre és més coneguda i s’està consolidant, donant la sensació que el cinema i la literatura estan en una altra divisió.

Aquells que em coneixeu sabeu que sóc un amant del cinema, de molts gèneres diferents. Aquesta passió em va portar ara fa tres anys a assistir per primera vegada al Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Sitges. Arrel d’aquella experiència vaig decidir ser-hi present cada any i aquest 2015 la cita s’ha repetit del 9 al 18 d’octubre.

Estic convençut que gairebé tothom coneix aquest festival, encara que sigui d’oïdes, ja que és un dels més importants a nivell mundial dins el gènere fantàstic i de terror. El que potser no sap tanta gent és que va començar fa 48 anys com una idea d’uns amics de mostrar pel•lícules diferents en un lloc de platja, després d’acabar l’època estival.

Salvant les diferències, sobretot pressupostàries, des de l’any passat a Andorra té lloc el que s’anomena “30 dies Festival de cinema fantàstic a Andorra” i que va tenir una gran acollida en la seva presentació al 2014. Aquesta setmana passada s’han presentats els noms i horaris de les pel•lícules i curts que s’hi projectaran, alguns dels quals han estat vistos a Sitges, el que demostra la qualitat del nostre festival que es podrà veure aquest novembre. A més a més, no ens podem oblidar del Festival ull-nu, que aplega joves creadors audiovisuals dels Pirineus i que sempre té una bona participació andorrana.

Pel que fa a la literatura, el 2014 vam poder viure una experiència diferent amb la presentació de la setmana de la novel•la negra, que va aplegar diversos autors i molts amants del gènere. Esperem que aquest any podem tornar a gaudir-la.

Lluny del que ens pot semblar a priori, com podeu comprovar, en aquest petit país de menys de 80.000 habitants, hi ha una gran demanda i molt bona acceptació de l’oferta cultural. Només cal que les 8 administracions es coordinin millor, que se’n faci més i millor publicitat i, d’aquesta manera, cada vegada més gent pugui ser conscient de que no cal creuar les fronteres per gaudir de la cultura.




 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?