Aleix Mañosas, un dels dos consellers del Partit Socialdemòcrata a la minoria del comú d’Escaldes-Engordany, ha lamentat el final que ha tingut el Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM), del qual ha responsabilitzat una majoria a la qual ha acusat “d’haver-lo deixat morir poc a poc”. Durant una entrevista concedida a SER Andorra, el polític també s’ha mostrat crític amb la falta de diàleg de Demòcrates per Andorra (DA) en temes cabdals com ara l’impuls de Vivand i amb la mala planificació en la distribució d’aigua.
“El que ha passat al CIAM és la crònica d’una mort anunciada”, ha afirmat Mañosas, que ha recordat que, des del PS, “sempre hem dit que calia donar-li contingut”, un fet que des de la majoria no s’ha sabut o volgut fer. En aquest sentit, el conseller ha posat sobre la taula que hi havia moltes opcions per impulsar el centre, especialment vincular-ho estretament a la promoció de la vall del Madriu com ara amb excursions que sortissin des d’allà. El problema, ha apuntat, és que per l’actual equip de govern “era un projecte heretat en el qual no es creia”.
A l’hora de fer un balanç del mandat, el polític socialdemòcrata ha posat en relleu que “l’únic pal de paller ha estat exclusivament la contenció i la rebaixa del deute”. Això ha provocat que “tret del darrer any, no hi hagi hagut inversió”. També ha recriminat a la majoria que s’hagi creat un “comú opac amb oposició, ciutadania i els propis treballadors” i que s’hagi convertit en una corporació que ha hagut de fer front a moltes demandes davant la justícia. “Mai un comú n’havia rebut tantes”, ha assegurat, per després apuntar que en molts casos “ha estat per la manca de voluntat de diàleg”.
A l’entendre de Mañosas, un exemple clar d’aquesta afirmació és Vivand. “Un projecte que podia ser bo ha nascut tort”, ha comentat. Preguntat sobre l’eix per a vianants i quin seria el futur en cas que el PS arribés a governar el comú, el conseller ha desgranat la idea d’encetar un procés de converses amb la ciutadania que podria culminar en una consulta que serveixi per “posar negre sobre blanc quina és la voluntat del poble”.
Els talls de subministrament d’aigua viscuts el passat juliol també han estat abordats pel polític del PS durant l’entrevista. “Veiem que el primer problema és que no s’ha fet la inversió suficient per a una bona distribució”, ha indicat, per després recordar que “a CAPESA el comú té un percentatge molt baix quan té la competència de la gestió i distribució de l’aigua”. En la seva opinió, “el nou dipòsit no era una prioritat” i, al final, la manca de planificació va derivar a l’estiu en una situació molt delicada. “Vam estar al límit que l’hospital no tingués aigua; i Caldea, tampoc”, ha remarcat.
Mañosas ha defensat la tasca feta des de la minoria davant dels retrets rebuts últimament tant pels propis consellers de la majoria com pel president de CAPESA, Eduard López Mirmi. “Fem oposició constructiva. Diem el que ens sembla malament i el que ens sembla bé”, ha comentat, per després deixar clar que “no se’ns pot dir que critiquem perquè s’apropen eleccions; ja vam començant el mandat parlant de l’augment del sous”.