Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > Gerard Alís entén que el Debat d'Orientació va evidenciar que el Govern i DA "no tenen un projecte clar"
PS - 12.10.2015

El conseller del Partit Socialdemòcrata Gerard Alís s’ha mostrat convençut que el debat d’orientació política va permetre comprovar com DA i el Govern al qual dóna suport “no tenen un rumb clar” ni van poder oferir “un projecte clar de cap on volen que vagi el país”. Així ho ha afirmat durant l’entrevista concedida aquest dilluns al programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d’Andorra.

Alís ha recordat que “sempre hem dit que DA no té un rumb clar” ja que “es va constituir per fer fora el Govern del PS”. La sensació es va confirmar, a l’entendre del conseller socialdemòcrata, durant el debat celebrat la setmana passada. “No hi ha rumb i es va improvisant sobre la marxa”, ha afirmat. El parlamentari ha posat en relleu que, al llarg de les gairebé tres hores de discurs, Toni Martí va fer moltes referències al procés d’homologació i a l’establiment del nou sistema fiscal, uns àmbits que ja es consideren “superats”.

Un dels temes on Alís s’ha volgut mostrar més crític és amb l’anunciada reforma laboral que, no ho ha amagat, preocupa, i força, al PS. “Els primers avanços de la flexibilització ens sonen a precaritzar el mercat laboral”, ha manifestat. El conseller no s’ha tancat en banda a la possiblitat de “flexibilitzar alguns contractes” però sí ha alertat que el que no es vol des de la formació és que “es vagi a precaritzar com ha passat a països veïns”. I és que, ha alertat, “si a moltes empreses s’utilitzen aquestes feines més precàries, acabarem baixant les remuneracions”. Alís també ha reclamat que no només s’escoltin les peticions de la patronal. “Falta que els treballadors puguin dir la seva”, ha afirmat.

Un altre anunci que es va fer al debat d’orientació va ser el de l’increment de les cotitzacions a la CASS. El conseller ha remarcat que, des del PS, “sempre hem dit que calia aquesta mesura per fer sostenible el sistema”. El problema, ha puntualitzat, és que ara es farà de cop i no gradualment com s’havia proposat des de la formació amb la darrera reforma de la parapública i que, a més a més, “es va canviar la llei per retallar prestacions i ara també es pujaran les cotitzacions”. També ha deixat clar que el repartiment avançat (un punt a càrrec de l’empresari i un a càrrec de l’assalariat) no el considera just.

Alís també ha valorat les propostes de pacte d’Estat llençades pel cap de Govern, Toni Martí. De la primera, sobre les negociacions amb la Unió Europea, ha reclamat que “es passi de les paraules als fets” i que es presenti “un full de ruta de com l’hem de fer”. Al mateix temps, ha advertit que “amb la UE ara ve la fase dura i interessa que puguem participar”.

Sobre la proposata de buscar un consens amb la sanitat, el conseller socialdemòcrata ha dit “sí” però amb una clara condició: “Volem tenir els informes de com està ara per poder treballar”.

Alís ha aprofitat l’entrevista per respondre les crítiques que el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha fet a l’oposició en una entrevista publicada al Diari d’Andorra. En concret, els retreia les queixes per la manca de transparència sobre el cas BPA. “El que volem tenir és informació per saber què ha passat”, ha explicat el conseller, tot recordant que “la funció de la comissió és veure si cal reforçar el sistema financer i per fer-ho cal poder fer la vista enrere”. El parlamentari lauredià ha apuntat que el fet que la documentació demanada no arriba és el que fa “posar dubtes sobre la crisi” i ha remarcat que “som càrrecs jurats” i, en canvi, “se’ns nega informació necessària”.

El tram final de l’entrevista s’ha centrat en les properes eleccions comunals. El polític del PS ha defensat que la idea de presentar una llista progressista unida a tantes parròquies com sigui possible és positiva. “Creiem que podem estar presents en diferents comuns i que la plataforma de progrés pot començar a tenir lloc”, ha indicat. Sobre la situació a la seva parròquia, Sant Julià, ha apuntat que “és particular” per la presència de Naturlàndia, que “havia de dinamitzar la parròquia i està passant tot el contrari”. De fet, ha posat sobre la taula que dels números del parc temàtic “no tenim informació” però sí que hi ha la del comú i allà es veu “un dèficit de dos milions anuals”.





 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?