Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El Consell aprova la proposta del PS d’instar al Govern a fer una llei de transparència però refusa la del salari minim
PS - 09.10.2015

El PS ha presentat dues propostes de resolució en el Debat d’Orientació Política. La primera on instava el Govern a incrementar el salari mínim no ha estat acceptada perquè ha tingut els vots contraris de Demòcrates per Andorra. En canvi, la segona, on es reclamava al Govern l’elaboració d’una llei de transparència, sí que ha comptat amb la unanimitat del ple.

Les dues propostes de resolució ja havien estat anunciades prèviament pel conseller general del PS Pere López durant la seva intervenció al debat. La primera instava el Govern a “adoptar les disposicions necessàries” per augmentar el salari mínim fins al 50% del mitjà a partir de l’1 de gener vinent i que l’increment fos progressiu fins arribar a un 60% al 2019. La formació recordava en l’escrit tramitat al Consell que la Carta Social Europea, ratificada per Andorra, no es compleix pel que fa al seu article 4.1, que fa referència al sou mínim. Actualment, aquest se situa en 962 euros mensuals, el que representa només el 47,10% dels 2.042,54 del mitjà.

La proposta ha estat acceptada per liberals i els dos parlamentaris de Socialdemocràcia i Progrés però ha estat rebutjada pel grup demòcrata, fet que ha lamentat el conseller Gerard Alís. “Amb això tenim una clara resposta a les demandes fetes recentment pels representants de la gent gran”, ha apuntat.

La segona de les propostes presentades pel PS encomana al Govern “l’elaboració d’una Llei de transparència” que “garanteixi el dret d’accés dels ciutadans a la informació pública” i que també inclogui “un entorn de consulta”. El text recorda que la transparència és un principi clau en democràcia i que cal que es pugui aplicar en totes els cossos de l’administració, tant estatal com comunal així com les parapúbliques, societats participades i, fins i tot, agents privats implicats en la realització de les polítiques públiques, partits i associacions subvencionades. El text, després de la negociació amb els altres grups, ha comptat amb el suport de tots els consellers generals.

El PS també ha votat a favor d’una proposta presentada pels Liberals segons la qual es volia facilitar als consellers generals l’accés a la documentació dels organismes públics i també instava el Govern a elaborar una llei sobre el secret d’Estat. El text, però, ha estat refusat per la majoria de DA. El mateix ha succeït amb una altra proposta en que s’instava al Govern a deixar participar els grups parlamentaris en les negociacions per les competències i transferències comunals. En canvi, els consellers s’han abstingut en una proposta de DA que reclamava una reforma del SAAS ja que “no sabem quina direcció se li vol donar”. I s’ha votat en contra d’una proposta per agilitzar procediments i tràmits vinculats a la llei d’organisme perquè “preocupa especialment algunes qüestions vinculades als entorns de protecció”.

Sí que s’han aprovat els textos sobre violència de gènere, la signatura del conveni d’Oviedo, la reforma de la funció publica o la dotació de recursos per al cos de policia, entre d’altres.





 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?