Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > El PS impulsarà una llei d’emprenedoria i una altra per reduir els anys d’accés a la nacionalitat
PS - 09.10.2015

El conseller general del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, ha anunciat la propera presentació de dues iniciatives legislatives. En primer lloc, una proposició de llei per fomentar l’emprenedoria. En segon, el text per reformar la llei de la nacionalitat i rebaixar els anys de residència necessaris per accedir al passaport andorrà. Ho ha fet durant la seva intervenció en el Debat d’Orientació Política, al•locució on ha reiterat les crítiques a un Govern que considera “sense projecte” i al que acusa de “no fer una bona diagnosi de la situació actual”.

López ha volgut posar aquests dos textos en contraposició a la “manca d’iniciatives” d’un Govern que ha definit com a “bloquejat”. El parlamentari ha assegurar que a l’executiu demòcrata “no tenen capacitat de resposta davant la situació actual”. El parlamentari ha criticat que, quan es van avançar les eleccions generals Toni Martí parlés de “continuar les reformes i no perdre temps” i, en canvi fins ara s’hagin entrat molt poques iniciatives legislatives. “Quines eren les reformes i les lleis que no podien esperar a completar la legislatura”, s’ha preguntat, per afirmar després que els set mesos del nou mandat “no corresponen a la necessitat d’avançar les eleccions ni de fer-les a corre-cuita ni d’escurçar terminis”. Per al polític socialdemòcrata “l’únic que ha permès evidenciar aquest inici de legislatura és un Govern que va d’errada en errada, de retard en retard, d’incompliment en incompliment i de mitja veritat en mitja mentida” com es demostraria amb els problemes amb la distribució dels euros andorrans, el retard en fer arribar als funcionaris les simulacions sobre el pla de pensions o les crítiques fetes des de la Federació d’Associacions de Gent Gran.

Pel que fa a la proposició de llei sobre l’emprenedoria, el conseller general del PS ha avançat que “té per objectiu agilitzar, simplificar i impulsar l’activitat dels emprenedors al nostre país” i, per tant, suposarà “una altra contribució en positiu més del PS a la regulació, diversificació i potenciació de la nostra economia” tot recordant textos anteriors com ara la llei de comerç o la de cooperatives.

Sobre l’altre text, el que permetrà la reducció del temps necessari per assolir el passaport andorrà, López ha volgut recordar a Martí que es tracta “d’un debat que vostè es va comprometre a portar a aquesta cambra abans de finalitzar l’anterior legislatura quan el grup parlamentari de DA va tombar la nostra proposició de llei”. El PS, ha recordat el conseller general, vol donar una gran importància a la promoció de drets i llibertats fonamentals, un àmbit sobre el qual, ha lamentat, el cap de Govern “ha passat de puntetes”.

El parlamentari socialdemòcrata s’ha mostrat molt crític amb el discurs fet per Martí l dijous que, al seu entendre, fa preveure “anys seran molt durs per a la majoria dels ciutadans”. Com a exemple d’aquesta sensació ha posat sobre la taula l’anunciada reforma laboral, que considera “inspirada en el model neoconservador” i “tota una recol•lecció de les pitjors pràctiques a nivell internacional que no han fet més que fer més precari el treball i reduir el poder adquisitiu dels ciutadans”. Sobre l’anunci d’un augment progressiu del salari mínim per arribar en quatre anys a ser equivalent al 50% del sou mitjà, ha apuntat que, d’una banda, recomanacions de la Carta Social Europea parlen del 60% com a percentatge idoni i que, en tot cas, “el 50% hauria de ser el punt de partida”. En relació a l’increment previst per a l’any vinent, un 1,5%, ha recordat que es veurà afectat per la pujada de les cotitzacions a la CASS i que “tot just donarà per algun cafè”.

López ha retret l’immobilisme del Govern i la manca de concreció en temes claus com ara la reforma de les competències i les transferències comunals. “En podem estar parlant tan temps com vulguem, però no té model”, ha denunciat, per apuntar posteriorment que “estaria bé que en aquesta matèria sigui clar i expliqui quin és el seu model més enllà de les vaguetats que ha dit”. Ja en la rèplica, ha deixat clar que la formació sí que té una idea de cap on ha d’evolucionar aquest assumpte “similar” en molts aspectes a la que va intentar impulsar l’exministre Antoni Riberaygua.

Sobre l’afer BPA, López ha lamentat que ara es parli d’una resolució que s’allargaria fins el mes de gener. “No sabem si hi ha algun calendari polític que ho condicioni”, ha apunta. En una rèplica posterior ha deixat encara més clara la sensació que s’està condicionant aquesta sortida a la superació de les comunals: “Només li ha faltat dir que no serà abans del 13 de desembre”. També ha criticat que el Govern continuï “sense voler parlar ni aportar claredat dels fets ocorreguts abans de la publicació de la nota del FinCEN”.

Un altre tema on l’actuació de l’executiu, a l’entendre de López i del PS, deixa molt a desijtar fa referència a la presència d’Andorra a la relació de països poc col•laboradors a nivell fiscal segons la Unió Europea, l’anomenada llista Moscovici. “És una nova clara mostra del fracàs de les polítiques dirigides pel ministre Saboya; un fracàs més atribuïble a la nostra diplomàcia internacional”, ha denunciat el conseller general.

En política exterior, López ha dit un clar “sí” a la proposta de pacte d’Estat per treballar conjuntament en l’acord d’associació. Ha lamentat, però, que “ja és el tercer cop que la fa” i ha preguntat a Martí “quan pensa passar de les paraules als fets”.





 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?