Imatges de Flickr
Rossend Areny - Conseller del Comú de Sant Julià de Lòria
Vicenç Alay - President
Comitè Executiu
David Rios - Primer Secretari
Pere López - Conseller general socialdemòcrata i President del grup parlamentari mixt
Consellers generals socialdemòcrates
Joan Sans - Conseller del Comú d'Encamp
Cèlia Vendrell - Consellera del Comú d'Escaldes-Engordany
Aleix Mañosas - Conseller del Comú d'Escaldes-Engordany
Dolors Carmona - Consellera del Comú d'Andorra la Vella
Consell General > Pere López veu un Govern "molt ancorat en el passat" i "mancat de projecte polític"
PS - 08.10.2015

El conseller del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, s’ha mostrat crític amb el discurs pronunciat pel cap de Govern, Toni Martí, durant la primera jornada del debat d’orientació política. A l’entendre del parlamentari, s’ha evidenciat que hi ha un executiu “mancat de projecte polític” i “molt ancorat en el passat”. A banda, ha lamentat, Martí ha passat “de puntetes” per temes que han de ser claus en el futur immediat.

“En els grans assumptes d’Estat”, ha volgut remarcar López, “no ha aportat claredat i no ha efectuat propostes concretes a diferència de com s’ha allargat (a vegades de forma absolutament injustificada) en altres temes més petits”. Així, el conseller del PS ha trobat a faltar “concreció” en punts com ara la negociació per les transferències i competències amb els comuns o les reformes a la funció pública i a la sanitat. A més, ha recordat que Martí “ha parlat de reducció d’ingressos –entre altres provinents de les taxes del tabac o de l’IGI bancari- però no ha dit com pensava compensar-ho ni a quines partides pressupostària podria acabar afectant”. També ha lamentat que en vàries ocasions el màxim representant del Govern de DA “s’ha justificat d’incompliments i de qüestions no resoltes”.

En una primera valoració feta a demanda dels periodistes tot just finalitzar el discurs de Martí, López s’ha referit a varis dels anuncis fets pel cap de Govern. El primer, la pujada de les cotitzacions a la CASS. El parlamentari del PS ha recordat que la formació fa temps que defensava una mesura similar i ha apuntat que “no entenem què espera a augmentar les cotitzacions quan se’ns presenta un escenari tant catastròfic en els comptes de la CASS”.

López també ha lamentat la forma com es distribuirà la pujada. Dels dos punts anunciats, un serà a càrrec de les empreses i l’altre dels treballadors quan, en anteriors ocasions, la part corresponent als patrons havia estat més elevada. Per exemple, la darrera vegada els dos punts d’increment es van dividir en 1,5 i 0,5 respectivament. D’aquesta forma, ha apuntat el polític socialdemòcrata, “l’aportació de l’assalariat passarà a ser més important”. Per això, ha avisat que en la rèplica de divendres, “li demanarem el perquè d’aquest esforç addicional per als empleats”.

El conseller del PS també ha expressat el refús a la reforma laboral anunciada, similar, ha apuntat, a la que “han tirat endavant governs conservadors i de centredreta”. Les figures contractuals avançades, ha recordat López, a altres països “han fracassat, han fet el treball més precari i han fet baixar els salaris”. Tampoc es comparteix l’exigència de menys experiència als immigrants que vinguin a treballar al país ja que “seran empleats menys qualificats que cobraran salaris més baixos i faran pressió perquè també ho siguin els dels andorrans i residents”. En definitiva, ha lamentat el parlamentari socialdemòcrata, “és el recull de totes les polítiques que a la UE han provocat una reducció de poder adquisitiu per a la classe treballadora, contractes brossa i que tota una generació de joves que han sortit formats no accedeixi a un poder adquisitiu que sí tenien anteriors generacions”.




 
 
 
© Partit Socialdemòcrata - C/ Prat de la Creu, 59-65, Escala A, 2n Despatx 1, AD500 Andorra la Vella - Tel: +376 805 260 - Fax: +376 821 740 - psa@psa.ad
- Avís legal - I tu què pots fer?