Firmaríeu un contracte a cegues? Estareu d’acord amb mi que ningú amb dos dits de seny ho faria!
Un contracte en el qual no heu participat en la seva elaboració, o ben poc perquè no us han deixat el temps necessari per estudiar-lo i per esmenar-lo.
Tampoc us han explicat quins efectes tindrà en la vostra vida futura; de fet, no sabeu si us serà beneficiós o no. No us ho van explicar a l’inici, tampoc ho van fer quan va començar a tenir efectes, i quatre mesos després que ja heu començat a complir la vostra part del contracte encara no sabeu què implicarà aquest en la vostra vida futura. Suposo que molts ja sabreu que m’estic referint al Pla de pensions de la funció pública que afecta directament tots els treballadors públics.
En ple mes de juliol del 2014, el Govern de Toni Martí va entrar una proposició de llei enrevessada i mal feta a través d’un injustificat tràmit d’urgència (que només s’entén per estratègia electoral). Ho va fer sense seguir correctament el procediment de consulta a la Comissió Consultiva regulat en la Llei de la funció pública, i amb una falta de consideració inacceptable als consellers generals en no deixar-nos el temps necessari per fer la nostra feina d’oposició. Aprofitant la majoria absolutíssima de Demòcrates per Andorra, el mes d’octubre s’aprovava la llei i aquesta entrava en aplicació el passat mes de juny.
Quatre mesos després de la seva entrada en vigor, el molt transparent Govern de DA encara no ha estat capaç d’informar els treballadors públics dels efectes de la nova llei en les seves futures pensions. Com encara esperem, per cert, que ho faci amb la nova Llei de la CASS, aprovada el juliol 2014 i en aplicació des de l’1 de març d’enguany. Aquesta no només concerneix els funcionaris, que també, sinó que per la seva afectació en les jubilacions, ens toca a tots!
Malgrat haver-ho reclamat en seu parlamentària ja el setembre 2014, després a l’octubre en el debat de la llei i dues vegades més en sessions de preguntes al Govern, i tot i la demanda insistent i totalment legítima dels propis treballadors, a dia d’avui el Govern encara no ha tramès les simulacions dels efectes del nou Pla de pensions a cada un dels partícips.
Per tant, crec que és una evidència dir que els funcionaris andorrans han hagut de “firmar” un contracte a cegues en aquesta qüestió. De fet, no l’han signat, ho ha fet el Govern per ells. No han hagut de rubricar res perquè la maquinària de Toni Martí s’ha cuidat de formalitzar-ho a través d’una llei. Un text imposat, en contrapartida del qual el Govern no els ha ofert cap tipus de garantia ni pel que fa a la custòdia ni pel rendiment d’aquests diners.
No voldríem malpensar creient que l’executiu de DA frena voluntàriament l’accés a la informació, però n’hi ha qui ho comença a creure. Pot ser que les simulacions no donin el resultat promès del 60% del darrer salari? Ja ho vam avisar en el seu moment, però ara podria quedar confirmat. És una evidència que la introducció dins la llei d’una fórmula incomprensible i el més opaca possible per calcular les pensions futures no va ajudar llavors, ni ho fa ara a entendre els efectes de la nova disposició. A més, podem dir clarament que és un menyspreament inadmissible cap als treballadors públics, el fet de fer-los arribar la informació demanada de manera inexplicablement lenta; i més tenint en compte que aquesta velocitat és inversament proporcional a la celeritat en l’aprovació de la llei.
No voldríem creure que a DA no li convé explicar, a les portes d’unes noves eleccions, els efectes d’una reforma que potser donarà alguna mala sorpresa!